Linköping är Sveriges näst mest segregerade stad, bara Södertälje är värre. Den mest segregerade stadsdelen är Skäggetorp – klart inringad av järnväg och vägar.
– Det finns både fysiska och mentala barriärer mellan Skäggetorp och resten av staden, säger Helena Paulsson som är chef för arbetsmarknad och integration i Linköping.
– Dem vill vi bryta.
Linköpings gamla bussgarage ligger just mellan Skäggetorp och järnvägsundergången som leder in mot centrum. Just nu är det mest tomma lokaler på platsen, och här ska integrationsprojektet Garaget dras igång.
– Vi vill skapa en mötesplats för minskad segregation, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden. Målet är att skapa en plats där människor träffas, växer, utbildas och tränas för att komma närmare arbetsmarknaden. Den ska välkomna alla Linköpingsbor.
Arbetet bygger i stor utsträckning på frivillighet.
– Det blir ett samarbete mellan privata, ideella och offentliga aktörer, säger Helena Paulsson. Vi bjuder in föreningar och enskilda och tillhandahåller platsen, men sedan hoppas vi på en gemensam upprustning, kanske en social matbutik, matmarknad, food trucks, stadsodlingar, kafé med språkträning, cykelverkstad – sånt som bygger nätverk och skapar möten.
Projektet finansieras med 415 000 kronor från länsstyrelsen och 270 000 från kommunens egen kassa. Vreta Kluster, Klöverns fastighetsbolag och White arkiktekter bidrar med idéer och arbetsinsatser till ett värde av 90 000 kronor. Region Östergötland bidrar med 90 000 kronor.
Nina Gruffman från Stadsmissionen är projektledare från 1 oktober 2017 och projektet ska pågå under hela nästa år.
– Sedan hoppas vi att Garaget kommer att bli självgående, säger Helena Paulsson, genom att olika aktörer driver verksamheten.