Det finns inget tjuvschema

Tjuven kommer inte när du åker bort på sportlovet. Inte heller när du är bortrest under sommaren. Tjuven kommer nu, när höstmörkret tätnar.Kanske! För sanningen är att det inte finns några specifika tillfällen då inbrottstjuvar är mer aktiva.

test123

test123

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-10-29 08:00

Larmföretag i säkerhetsbranschen går ut med varningar inför varje storhelg och skollov: Tjuven kommer när du är i fjällen! Tjuven kommer när du reser utomlands! ropar de i utskick och pressmeddelanden.

Correns granskning visar att det inte finns något givet tjuvschema för bostadsinbrott i de östgötska hemmen.

November är den månad då flest svenskar drabbas av bostadsinbrott om man räknar med hela riket, tätt följd av oktober och december, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå). Mörka månader då tjuven med stor sannolikhet kan gissa om folk är hemma med vägledning av tända lampor.

Corren har granskat polisens siffror för anmälda bostadsinbrott i Östergötland varje månad de senaste två åren. I snitt drabbas 1-2 östgötska villaägare och lägenhetsboende varje dag året runt av tjuvar. Bilden som framträder är att inbrottstopparna sker oförutsägbart och november är inte alltid värst.

Förra året fick 455 östgötska hushåll påhälsning av inbrottstjuvar. Sett till hela länet var sommaren den värsta perioden. Flest inbrott polisanmäldes i juni (48), näst värst var augusti (45), därefter juli (44) och maj (41).

Men då inbrotten delas upp på större städer (Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby) och länets övriga postorter blir bilden mer komplex. I städerna var tjuveriet värst under sommaren; flest bostadsinbrott anmäldes i juni (41), juli (33) och därefter december (31). I övriga länet var istället september, augusti och oktober värst (19, 17 respektive 16).

År 2013 var inbrottstjuvarna aktiva på ett annorlunda sätt. Totalt sett var november den månad då flest hushåll fick inbrott (57) följt av december (54) och maj (39). De fyra större städerna hade flest inbrott i november (38), december (34) och maj (24) medan övriga länet utsattes hårdast under december (20), november (19) och mars (16).

De som tar sig rätten att bryta sig in i människors hem kan grovt delas upp i två kategorier: Missbrukare på jakt efter värdesaker att säljas så att de kan köpa narkotika, och stöldligor på turné. Ligorna tycks stå för allt fler inbrott. Poliser som Corren talat med uppger att de ofta består av personer från andra EU-länder som kör in med skåpbil i Sverige, slår till i en eller flera attacker och sedan lämnar Sverige, för att senare återvända för en ny räd.

För en tid sedan intervjuade Corren den före detta inbrottstjuven ”Lasse”, som i många år finansierade sitt narkotikamissbruk genom att bryta sig in hos människor och stjäla. Lasse säger till Corren att aktiva tjuvar ofta ägnar tid åt att undersöka en bostad som ligger bra till, kanske med insynsskyddad trädgård eller avlägset läge, och enligt honom läser tjuven snabbt av om någon är hemma.

Belysning som styrs med timer då man inte är hemma kan ha viss, om än inte så stor, avskräckande effekt på en inbrottstjuv enligt Lasse men i så fall behövs flera lampor som tänds och släcks:

– Lyser det så är det kanske inte det första huset man väljer. Men man rör sig ofta i området en längre tid och kommer tillbaka till samma ställe. Det märks snabbt om det ser likadant ut med lampor och så. Timers är inte ett dåligt skydd, men heller inte ett stort skydd, säger Lasse.

Så kan du försöka lura tjuven Försvåra mer för tjuven

Det kan vara värt att använda timers som styr belysning i huset. Placera ut flera och sätt dem på olika klockslag. Enklare timers kan ställas in för påslag samma tid varje dag. Mer avancerade kan ställas in vid olika tider olika dagar hela veckan. Vissa kan ställas in för slumpmässigt påslag över dygnet.

Poliser och personer aktiva inom grannsamverkan och brottsförebyggande arbete ger följande tips för att försvåra för inbrottstjuven:

Lås alltid allt. Det tar längre tid för tjuven att ta sig in.

Montera utomhusbelysning med rörelsesensorer.

Lämna inga verktyg ute eller andra föremål som kan användas som tillhyggen. Lämna inga stegar framme som kan användas för att klättra in.

Tala om för grannar om du reser bort. Be grannar tömma postlådan, flytta runt på cyklar eller föremål i din trädgård, osv.

Vissa tjuvar lägger ut föremål som mynt på trappan, en kvast mot ytterdörren, en sten på brevlådan. Naturlig reaktion hos bostadsägaren är att ta bort föremålen, blir de kvar anar tjuven att ingen är hemma. Be grannen hålla uppsikt över huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om