Det stormar kring vindkraftsfrågan

Nedskrivning som ren bokföringsåtgärd eller ett stenhårt krav från revisorerna? Det var frågan när vindkraftsbolaget Bixia Gryningsvinds något prekära situation debatterades i fullmäktige.

Christian Gustavsson (M) citerar Albert Einstein för att påvisa det han tycker är galenskap.

Christian Gustavsson (M) citerar Albert Einstein för att påvisa det han tycker är galenskap.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-05-01 22:00

Är det sant att bolagets kapital är förbrukat och bolaget är på obestånd ?

Kommunalrådet Christian Gustavssons (M) fråga till kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) fick ett koncist svar.

– Ja.

Edlund uttryckte viss förvåning över Gustavsson och hans partikamrater överhuvudtaget frågade eftersom, sa hon, frågan hade varit uppe till diskussion tidigare. Något som Gustavsson i sin tur inte höll med om. Tvärtom menade han att i de diskussioner som hade förts med bland annat Stångåstaden, som äger en stor del av Bixia Gryningsvind, hade inget av detta kommit fram över huvudtaget.

Sprida pengar i vinden

Satsningar på vindkraft är ett hett ämne i Linköping. I juni är tanken att fullmäktige ska ta beslut om ett nytt kommunalt bolag som ska investera i förnyelsebar energi, som vindkraft och solenergi. Något som framförallt Alliansen är emot eftersom – anser de – det i princip vore att sprida de investerade pengarna för vinden.

Det är i skenet av detta som Gustavsson vill reda ut huruvida det är klokt att satsa totalt 250 miljoner i ett nytt vindkraftsbolag när det som redan finns i kommunens ägo, via Stångåstaden, nu är på obestånd och har fått skriva ner värdet på sina tillgångar.

På den frågan fick han också ett koncist besked från Edlund

– Ja, vi ska satsa på ett nytt bolag.

Riktig galenskap

Enligt Edlund beror Bixia Gryningsvinds ekonomiska svårigheter på ett sjunkande elpris och hon förklarar nedskrivningen som en bokföringsteknisk åtgärd. Hon anklagade också Gustavsson för att ofta lyfta fram satsningar på just vindkraft som farliga.

Gustavsson å sin sida hävdade att nedskrivningarna varit ett krav från bolagets revisorer och han skulle vara lika kritisk mot alla satsningar där man vet att värdet på satsningarna sjunker fort.

– Ni kan i så fall i efterhand inte säga att ni inget visste, eftersom problemet redan finns i ett bolag som kommunen har en stor ägardel i, sa han.

Han tog sig för att från talarstolen citera Albert Einstein som lär ha sagt att definitionen på galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Med en tydlig vink till Koalitionen. Han fick ett snabbt från Edlund.

– Galenskapen får stå för dej.

Hon påminde om att Bixia Gryningsvind faktiskt tillkom under alliansåren även om beslutet togs av en majoritet.

Viss diskussion uppkom också om huruvida det fanns minnesanteckningar från viktiga möten i frågan om Bixia Gryningsvind eller inte. Edlund hävdade att så var fallet medan Gustavsson påstod att han kollat noga och att några sådana inte fanns.

– Men nu är inte minnesanteckningarna det väsentliga. Det väsentliga är att vi inte gör om samma misstag igen och igen i kvartsmiljonerposter, sa han.

Som en sista släng passade Gustavsson på att dra in en annan – länge debatterad fråga – i diskussionen och sa att kommunen minsann har råd att göra tveksamma investeringar i vindkraft medan pengarna inte räcker till för ett tält över bassängen i Tinnis.

Bixia Gryningsvind

Ägare är:

40%. Stångåstaden

40% . Örebrobostäder

20% ägs av Bixia AB

Företaget har investeringar för 250 miljoner kronor. Företagets eget kapital förbrukat vid årsskiftet och en kontrollbalansräkning upprättades.

Stångåstadens satsningar uppgår till 19,9 miljoner via aktiekapital och ägartillskott.

Styrelsens bedömning är bolaget behöver ett tillskott på 15 miljoner varav Stångåstadens andel är 6 miljoner.

Bolagets likviditet är enligt uppgift bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om