Det vänder i restaurangbranschen

Restaurangbranschen bromsar in för första gången på tio år. Omsättningen under tredje kvartalet minskade med en procent jämfört med samma period förra året, enligt Restaurangindex.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-12-08 12:00

Den totala restaurangmarknaden uppgick förra året till cirka 126,7 miljarder kronor inklusive moms. Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal har varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras.

– Vi har haft en uppåtgående trend i 10 år. Det är första gången som statistiken visar ett tapp, säger Eva Östling, vd för Visita, restaurangbranschens arbetsgivarorganisation.

Är det verkligen så allvarligt att omsättningen minskar med en procent efter en så lång uppgång?

– Även antalet restaurangkonkurser har ökat med 22 procent jämfört med i fjol. Konkursökningen inom andra jämförbara branscher låg däremot på två procent. Allt detta ihop tyder på att någonting har hänt.

När omsättningssiffror jämförs med utvecklingen i andra branscher inom tjänstesektor märks samma mönster. Statistiken för hela den privata tjänstesektorn, exklusive bank och försäkring, visade en omsättningstillväxt i volym på nästan tre procent tredje kvartalet, enligt Eva Östling. Eftersom inbromsningen kommer mitt under en högkonjunktur tas det på största allvar.

Eva Östling ser flera orsaker till det:

– Restaurangpriserna är nästan fyra procent högre än förra året. Krogägarna har tvingats höja priser på grund av höjda livsmedelspriser och höjda arbetsgivareavgifter för unga. Det är saker som vi vet att de påverkar. Men det finns alltid mycket annat som också påverkar människor att hålla i sin plånbok och att börja spara. Vi har sett tidigare att många olika saker hänger ihop.

Vi har pratat med tre krogägare i Linköping och frågat om de märker någon minskning på sina krogar och vad det i så fall det kan bero på. Johannes Soner, som driver flera kända restauranger i Linköping bland annat Taket, 1854, Johannes kök och Storan, har märkt av det. Han tror inte att tappet bara beror på högre restaurangpriser utan ser det som en del av ett betydligt större sammanhang.

– Året har börjat bra och försommaren var också bra. Men sedan kom diskussioner om att ränta ska upp och att boendekostnader ska öka. Det har skrämt upp människor och det ser jag som den största anledningen. Man går ut men håller igen plånboken, säger Johannes Soner.

Mischel Kotsamboikidis flyttade i september sin grekiska krog Olympia, efter 34 år i samma lokal i centrum, till lokaler lite längre bort från centrum där han hade sin andra krog Da Vinci.

– Vi befinner oss i en annan situation eftersom vi flyttade in till vår italienska restaurang där vi kunde utöka utbudet till både italiensk och grekisk. Därför har vi märkt en ökning efter flytten jämfört med samma period i fjol.

Att personalkostnader har blivit högre beror inte bara på höjda arbetsgivaravgifter för unga, enligt Mischel Kotsamboikidis.

– Det har öppnats väldigt många nya restauranger i Linköping under den senaste tiden och därför råder det mycket hårdare konkurrens, inte bara om kunder, utan även om personal. Det innebär ökade personalkostnader. Då måste man också öka restaurangpriserna, men en del krogägare vågar inte göra det av rädsla för att inte förlora kunder.

Magnus Nystrand, förre detta Harrys:s ägare som nu för tiden driver Pinchos, går mot strömmen. Han har varken ökat priserna eller minskat omsättningen.

– Vår mat är inte dyr. Folk kommer, äter och går. Sedan kommer nya som äter. Vi kämpar stenhårt för att få bättre inköpsavtal med leverantörer i stället för att höja priserna. Vi har ökat omsättningen med tio procent jämfört med tredje kvartalet förra året.

Restaurangindex

Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad.

Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori.

Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om