Din soptunna börjar snart "prata"

Soptunnor ska signalera när de ska tömmas. Vattenledningar ska meddela fel innan ett läckage uppstår. Det är några av de lösningar som ska utvecklas i ett nytt, nationellt centrum för internet of things i Linköping.

Vi är samlade inom det här projektet och får möjlighet att uträtta stora saker, säger Daniel Kullgard, projektledare från Science park Mjärdevi.

Vi är samlade inom det här projektet och får möjlighet att uträtta stora saker, säger Daniel Kullgard, projektledare från Science park Mjärdevi.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-08-24 21:45

Nu när projektet med den nationella så kallade IoT-hubben går i gång är samtliga deltagare intresserade av att åstadkomma konkreta resultat och att några av dessa ska visas så snart som möjligt.

– Många företag kan ha fantastiska lösningar på olika problem. Men om de kommer till en organisation och berättar om dem har kanske ingen tid att lyssna eller att testa lösningarna för att veta om de fungerar. Nu är vi samlade inom det här projektet och får möjlighet att uträtta stora saker, säger Daniel Kullgard, projektledare från Science park Mjärdevi, efter uppstarten på fredagen.

Deltagarna är organisationer inom den offentliga sektorn som kan ha ett konkret problem och vill effektivisera sin verksamhet med hjälp av IoT, eller sakernas internet: exempelvis Polisen, Region Östergötland, Östgötatrafiken, Tekniska verken. En annan grupp deltagarna är ett antal Linköpingsföretag som ska leverera lösningar och Linköpings universitet vars representanter ska ta fram metoder för hur de smarta lösningarna ska kunna fungera i en organisation.

– På Tekniska verken behöver vi hitta ett effektivare sätt att hantera topparna av våra kunders elbehov så att vi kan slippa elda fossilt bränsle när behovet är som störst. Sophämtning kan optimeras genom att tunnorna är uppkopplade och ger en signal när de behöver tömmas, säger Ingela Lindahl, ansvarig för affärsutveckling på Tekniska Verken.

Lena Klasén, samordnare av polisforskning på riksnivån, har stora förhoppningar om pilotprojektet med arbetsnamnet "från brottsplatsen till domstolen" som utvecklas för Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– För oss är det oerhört viktigt att polisen både satsar på forskning och tar till sig resultat. Vi vill effektivisera hela den processen från att bevismaterial har samlats in på en brottsplats till att fallet hamnar i domstol. Det skulle förkorta handläggningstider och flera brott skulle klaras upp, säger Lena Klasén.

Inom IoT-hubben finns flera pilotprojekt som man nu ska jobba vidare med. Om två och en halv månad ska de första konkreta lösningarna presenteras för alla intresserade östgötar, på Creactive i Mjärdevi.

Projektet drivs under tre år och kostar 26 miljoner kronor varav tolv bekostas av Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om