Ekhiotz Jon Vergara – nybliven doktor vid Linköpings universitet och institutionen för datavetenskap – har utvecklat Energybox. Det är ett verktyg som mäter och beräknar hur mycket energi uppkopplade prylar drar. Ekhiotz Jon Vergara fann stora skillnader mellan olika appar, spel och tjänster. Samtidigt som utvecklingsresurser läggs ner för att öka batteriernas livslängd i mobiltelefoner och andra mobila enheter, finns alltså energivinster att hämta även i mjukvarorna.
– Hittills har apputvecklarna inte brytt sig så mycket om hur mycket energi uppkopplade prylar drar. Men allt fler börjar få upp ögonen för de här frågorna, exempelvis Spotify som använt verktyget Energybox, säger Ekhiotz Jon Vergara.
Verktyget Energybox lägger samman energiförbrukningen för själva dataöverföringen i nätet med energiförbrukningen i en mobiltelefon eller annan uppkopplad enhet. Det visar sig att energiförbrukningen inte beror på hur mycket data som skickas, utan på hur det skickas.
– Mängden data som sänds är inte proportionell mot energiförbrukningen. Till exempel Messenger sänder mycket data och drar mycket energi, Google hangout sänder betydligt mindre data och är mer energisnål medan Kik sänder lite data men drar mycket energi, säger han.
Han har även testat ett stort antal onlinespel, med en eller flera spelare, och funnit stora skillnader i energiförbrukningen mellan annars likvärdiga spel.
– Det här är ett problem som behöver lösas på sikt, säger Ekhiotz Jon Vergara.
Frågan är inte enkel. Den totala energiförbrukningen beror på många faktorer: Hur nätoperatören har optimerat nätet, hårdvaran i telefonen, operativsystemen och hur energikrävande respektive app eller spel är. Ofta har vi många appar igång och helheten är inte summan av de olika delarna eftersom systemen påverkar varandra.
– Det finns också ett grundproblem i att hårdvaran i sig – som en mobiltelefon – är väldigt energikrävande att tillverka. Dessutom innehåller den dyrt, miljöpåverkande material kombinerat med att den har en väldigt kort livscykel, säger Ekhiotz Jon Vergara.
Verktyget Energybox ska inte kommersialiseras utan ligger i dag ute som öppen källkod på internet. På lördagen promoveras och Ekhiotz Jon Vergara vid promotionshögtiden tillsammans med en rad andra forskare och hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Den hålls i år i De Geerhallen i Norrköping.