– Man måste ha en ödmjukare syn på personalen, säger Roger Berzell (S).
Klockan 13 på fredag ska politikerna i räddningstjänsten östra Götaland (RTÖG) träffas på Kallerstad station till följd av Correns granskning.
Linköpingspolitikern Roger Berzell kontaktar själv redaktionen för att dela med sig av sina åsikter. Han har suttit i direktionen sedan starten med uppehåll under två års tid. I februari förra året föreslog han att facken skulle banas väg fram till direktionen. Förslaget fick inget stöd, men styrks av en protokollsanteckning.
När direktionen några månader senare beslutade att fackförbunden istället får vända sig till sina ombudsmän ville Berzell återigen protestera i protokollet, men nekades enligt egen utsago av ordförande Anna Steiner Ekström (M).
Varför stod du inte på dig?
– Ja, varför. Jag reserverade mig inte. Man gör inte politik i en direktion, jag sitter inte där som sosse utan som Linköpingsbo, säger Roger Berzell.
Han berättar att han under flera års tid har fått rapporter av räddningstjänstens personal, helt i linje med Correns rapportering.
– De säger det du har fått fram. De är kritiska mot direktionen, tycker att det har gått för fort och att vi inte lyssnar tillräckligt mycket.
Det finns nog de som tycker att du har agerat lamt. Vad säger du till dem?
– Det kan de tycka, det är helt okej. Ibland lyckas man få andras öra, ibland inte.
En protokollsanteckning hade varken gjort till eller från, menar socialdemokraten. Däremot är det helt fel att som Anna Steiner Ekström hävda att anställda som har svårt att anpassa sig gör rätt i att sluta, menar Roger Berzell.
– Man måste man ha en ödmjukare syn på personalen. De är medarbetare, inte motarbetare, säger han.
Förutom att släppa in facken vill Berzell även att direktionen gör en egen granskning av missförhållandena inom räddningstjänsten. När det kommer till hans förtroende för förbundsdirektören Håkan Dahm finns det fortfarande kvar, påpekar han.
Bengt Walla (C), också han linköpingspolitiker och ledamot i direktionen, förklarar:
– Det är lite känsligt. Det är en ritual som säger att man alltid ställer upp på sin förbundsdirektör hundra procent till dess att motsatsen är bevisad. Det finns inget mellanting.
Sedan tillägger Bengt Walla att även han har fullt förtroende för Dahm.
Att 31 av de 49 anställda som har slutat sedan förbundet bildades gör det från Linköping tycker han är alarmerande. Likaså det faktum att endast en av åtta i ledningsgruppen kommer från Linköpingsorganisationen.
– Man kan ana att det finns ett samband mellan de här två obalanserna. Det tål att diskuteras, säger Bengt Walla.
Han kallar förbundsbildningen för tvångsgifte och menar att det är ursprunget till problemen.
Varför vill du inte ha med facket på mötena?
– Jag har saknat facket, men någon har dragit en linje mellan direktionen och facket.
Du hade chansen för ett år sedan, varför höll du inte bara med Berzell?
– Jag skulle gärna träffa facket, men det är tabu. Organisationen är upplagd så att facket har kontakt med ledningen, inte styrelsen, säger Bengt Walla.
Sedan berättar han om sin frus förslag till åtgärd efter att ha läst Correns artiklar - en kvinnlig förbundsdirektör. Å ena sidan kallar han förslaget "genialt", å andra sidan understryker han att han ännu inte har tagit ställning.
– Håkan har varit en jätteduktig ledare med hårda nypor under en väldigt svår period. Men min fru är ganska klok. Det är värt att tänka på, säger Bengt Walla.