Hur känns det att få det här priset?
Fantastiskt roligt att man uppmärksammar djurskyddsaspekterna på matproduktionen.
Ditt tal till akademien har du kallat djurhälsa och köttproduktion. Går de begreppen att förena?
– Jag vill verkligen tro det. I det här sammanhanget är jag en udda fågel och brukar poängtera att jag inte är vegetarian, även om jag äter väldigt lite kött och inte så ofta. Det kan finnas goda principiella skäl för att äta kött för att bevara ett levande lantbruk och öppna betesmarker.
Går det att producera kött djurvänligt?
– Ja, det tror jag. Men absolut inte om vi fortsätter att äta lika mycket kött som vi gör idag.
Vilket kött väljer du själv?
– Jag äter kött väldigt sällan och då letar alltid efter lokalproducerat och gärna kravmärkt, som nötkött, får eller gris. Däremot är det vanskligt att överhuvudtaget äta kyckling. Det finns i princip ingen produktion som motsvarar de djurkrav man kan tänkas ställa upp.
Hur är du själv som kock?
– Det ska du väl fråga de som äter. Men jag älskar att laga mat och då helst vegetariskt.
Fotnot: Bland de övriga pristagare finns Catarina och Jan Arvidsson som föder upp ekologiska utegrisar i Motala och Jeanette och Hans Blackert, Skänninge, som driver en publik grisproduktion i Skänninge. Till 2015 års Hagdahlskockar utsågs Karin Elebring och Thomas Hallgren, krögare i Norrköping som driver Östgöta Kök-gruppen.
Läs om de övriga pristagarna på hagdahlsakademien.se