Stal för en halv miljon kronor – fälldes av DNA-spår

Ett DNA-spår på en skiftnyckel ledde polisen till en misstänkt gärningsperson. Nu åtalas en man i 40-årsåldern, från Rumänien, för en grov stöld vid en byggarbetsplats i Linköping.

Det var till slut ett fingeravtryck på en skiftnyckel som ledde polisen till en misstänkt gärningsman. Nu åtalas en man i 40-årsåldern för en stor stöld vid en byggarbetsplats i Linköping.

Det var till slut ett fingeravtryck på en skiftnyckel som ledde polisen till en misstänkt gärningsman. Nu åtalas en man i 40-årsåldern för en stor stöld vid en byggarbetsplats i Linköping.

Foto: Polisen/TT/bildmontage

Linköping2021-12-29 08:00

Det var på morgonen den 15 oktober i år som en anställd på det Linköpingsbaserade byggföretaget Åhlin & Ekeroth AB upptäckte att ett inbrott skett vid en byggarbetsplats på industriområdet Torvinge. Batterier, maskiner och verktyg för ett värde av cirka en halv miljon kronor konstaterades stulna ur tre uppbrutna containrar. Vid polisens brottsplatsundersökning gjordes fynd i form av DNA-spår på en skiftnyckel som användes vid inbrottet.

undefined
Godset, som stals i mitten av oktober, uppskattas ha ett värde på cirka 500 000 kronor.

Några månader senare, i början av december, greps fem gärningsmän på bar gärning i samband med ett pågående inbrott i Örebro – också det vid en byggarbetsplats. En av dessa gärningsmän kunde, tack vare fingeravtrycket på skiftnyckeln, kopplas till stölden i Linköping. Nu åtalas han, vid Örebro tingsrätt, för grov stöld. I förhör har mannen nekat till brott.

undefined
Göran Lundström är vd på Åhlin & Ekeroth, ett av företagen som drabbades vid stölden. "Åtalet var en positiv nyhet", konstaterar han.

Göran Lundström, vd på drabbade Åhlin & Ekeroth, är väl medveten om åtalet.

– Vi blev nästan lite förvånade. Det vanliga, vid den här typen av inbrott, är att det inte händer något alls. Det här är dock ett bevis på att det ändå händer saker i kulisserna, konstaterar han och fortsätter:

– Den här typen av stölder är ett problem för oss. Vi märkte att det blev något lugnare under pandemin, med reserestriktionerna, men nu har det dragit igång igen. Mycket pengar försvinner den vägen.

Vad får det för konsekvenser för er?

– Att våra byggen stannar upp. När maskinerna försvinner kan vi inte producera, svarar Lundström.

Karta: Torvinge, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!