Domkyrkan vittrar sönder

Varenda kylig dag rinner 8–12 liter vatten in i domkyrkans väggar. Murarna vittrar och faller sönder. Men det är inte meningen att kyrkobesökarna ska få stenar regnande över sig. Renovering pågår, ett fönster i taget.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-11-26 10:00

Så fort det blir kallt ute bildas kondens på insidan av de höga kyrkfönstren. Högt uppe under valven är steninramningen kring vissa fönster mest som frasiga kex. Det är en gåta att bitarna sitter kvar och att rutorna inte lossnar.

Värmen har förvärrat problemen

Under fönstren har murarna fått ta emot litervis med vatten sedan kyrkan började stå uppvärmd hela vintrarna.

– Förr värmdes kyrkan bara upp till helgernas gudstjänster, säger domkyrkoklockaren Pierre Hagberg, men sedan 1960-talet är det alltid verksamhet i kyrkan så den är alltid varm. Det har förstås ökat kondensproblemet.

Trasiga stenar byts ut mot nya som huggs till rätt form och fason med traditionella verktyg och metoder. Rostiga järnramar ersätts och behandlas med blymönja och specialfärg.

– Vi väljer teknik och material som passar in, säger Stefan Gullberg som ansvarar för jobbet. Gråbrun kalksten från Omberg användes från början och det använder vi i dag. Även huggningen av stenen görs som förr och med gamla hederliga mejslar.

Ska återställa kyrkan

Så har det inte alltid varit. Spår finns av andra tiders renoveringar då betong och stålplast (en sorts spackel) har använts.

– Vi rensar bort allt sånt, det fungerar inte, säger Stefan Gullberg. Målet är att återställa kyrkan till ursprungsskick.

Stefan Gullberg gjorde sitt första stora jobb i domkyrkan för 17 år sedan, då golvet lades om, och sedan har uppdragen avlöst varandra. De senaste fem åren har de här fasad- och fönsterrenoveringarna pågått och de väntas ta ytterligare fyra år.

De utvändiga fasadarbetena är klara för i år.

Inne i kyrkan står en hög byggnadsställning vid ett av fönstren på norra sidan. Högst upp står Stefan Gullberg och jobbar, men då och då måste han avsluta arbetet för att inte störa förrättningarna.

– Det är klart att det är speciellt att jobba i den här miljön, inne i en kyrka när verksamheten samtidigt pågår, säger han. Alternativet var att stänga kyrkan helt. Nu tar vi ett fönster i taget.

Vill skydda besökarna

Det kan ta mellan sex och tio veckor beroende på hur skadat det är, det är svårt att veta i förväg. Ett av fönstren var så illa däran att det måste tas bort helt och hållet.

– Det finns ju en viktig säkerhetsaspekt, säger Stefan Gullberg. Vi vill ju inte att något ska ramla ner på besökarna.

Renoveringsarbetet blir aldrig riktigt färdigt på en byggnad som domkyrkan. Korfönstren gjordes först, de var i sämst skick. Dubbla fönster tätade med silikon, det stod vatten mellan rutorna. Nu pågår renoveringen av norra fasaden och därefter följer den södra.

– Vi dokumenterar åtgärderna och följer vad som händer med tidigare reparationer, säger Pierre Hagberg. Det här är ett systematiskt arbete som ständigt pågår.

Så ska problemet lösas

För att lösa kondensproblemet förses nu varje fönster med en vajer som leder vattnet ner till en kopparlist. Därifrån går en ledning till ett kärl som ska tömmas två gånger per dag.

– De ska tömmas två gånger per dag, en ny rutin för vaktmästarna, säger Pierre Hagberg.

Men tro inte att alla problem är ur världen för att fönsterkondensen är löst. Det måste vara LAGOM fuktigt i en kyrka, allt för torr luft förstör träföremål som predikstolen.

– Det finns alltid saker som måste åtgärdas, vi lär hela tiden, säger Pierre Hagberg. Jag har jobbat i domkyrkan 34 år och hittar fortfarande saker som jag inte har sett förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om