Dragkamp om kulturskatt i Ebbepark

Samhällsbyggnadsnämnden har antagit detaljplanen kring Ebbepark i Valla, som bland annat ska fyllas med 600 nya bostäder. Men det har varit en dragkamp om gamla Wahlbecksfabrikens kulturvärden.

Så här kan det bli i Ebbepark.

Så här kan det bli i Ebbepark.

Foto: Arrow Arkitekter

Linköping2016-06-27 12:22

Det är de kommunala fastighetsbolagen Stångåstaden och Sankt Kors som snart sätter spaden i området längs Westmansgatan. Utvecklingen sker i samarbete med flera aktörer. Ebbepark är tänkt att bli framtidens tillväxtmiljö med plats för både bostäder, företag och ett levande stadsliv. Sedan tidigare finns också djursjukhus, vårdcentral och apotek i området. Syftet är nu att området ska få dubbelt så mycket verksamhetsyta och 600 nya lägenheter.

Området som tidigare hette Wahlbecks Företagspark har ett bra läge mellan centrum, universitetet och Mjärdevi Science Park. Även närheten till Vallaskogen bidrar till det attraktiva läget. Nu ska området rustas upp och bli en levande stadsmiljö samt bjuda in till möten mellan boende, företagare, studenter och Linköpingsbor. Här kommer det förutom bostäder och verksamhetslokaler även att finnas butiker, kaféer, träningsmöjligheter och kulturarenor.

– Det är ett område som kommer att förkroppsliga mötet mellan stadskärnan och universitetet, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Ebbepark är en oerhört betydelsefull stadsdel. Den är en lucka som vi ska fylla, men vi måste göra det med eftertanke, säger Muharrem Demirok (C) från oppositionen.

Mångårig storindustri

Området har samtidigt en viktig plats i stadens industrihistoria. Hit flyttade bröderna Wahlbecks sitt repslageri på 1910-talet, vilket sedan blev en mångårig storindustri. När området nu byggs om riskerar området att förlora delar av sin historia och byggnaderna att förändras. I höstas kom länsstyrelsen in med synpunkter på att vissa av byggnaderna borde skyddas. Hanteringen har dragit ut på tiden och när ärendet skulle klubbas förra veckan krävdes vissa kompletteringar, vilket ledde till ett extra sammanträde i onsdags.

– Det är en kompromiss, ett givande och ett tagande i processen. Nu tror jag att det finns en lösning som alla blir nöjda med. Men vi har pekat på vikten av att bevara vissa byggnader, säger Magnus Hultegård, planarkitekt på Linköpings kommun.

De byggnader som nu får rivningsskydd och även skydd mot förvanskning (inte återställning) är det gamla marketanteriet (långsmal ljus byggnad som i dag hyser kontorslokaler), panncentralen och Wahlbecks gamla kontorsbyggnad (ljust putsat hus). Det fjärde huset som skyddas mot rivning är den stora fabrikslokalen på Westmansgatan 47, där bland annat Sankt Kors har sitt kontor i dag.

– Skälet till att den byggnaden ska skyddas är att man även i framtiden ska kunna få en känsla av att det varit en stor fabriksverksamhet i området, säger Magnus Hultegård.

"Vi har ändrat oss"

Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors, säger nu att han är nöjd med lösningen. Men det var han inte från början.

– Nej, vi hade velat riva mer och bygga om mer från början. Vi gick in i den här diskussionen med en väldigt stark uppfattning, men kom ut med en helt ny. Vi har ändrat oss. Nu tycker jag att det kommer att bli jättebra att bevara de här byggnaderna. Det kommer att sätta en väldigt fin prägel på området, säger Kristiansson.

Under närmaste veckan kommer intressenter i området att få detaljplanen för granskning. Byggstart väntas när detaljplanen är tagen, vilket kan bli före årsskiftet. Ebbepark byggs i etapper. Sankt Kors och Stångåstaden investerar sammanlagt tre miljarder kronor i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!