Du åt väl pizza i går?

Vad käkade du i går? Chansen är stor att det var en pizza. Nyårsdagen är nämligen den dagen på året när vi smäller i oss flest pizzor.

Treårige Ahmed och hans pappa Mehti, båda med efternamnet Saad, har precis fått sina varma pizzor och nu gäller det att snabbt ta sig hem. Bild: MIKAEL SVENSSON

Treårige Ahmed och hans pappa Mehti, båda med efternamnet Saad, har precis fått sina varma pizzor och nu gäller det att snabbt ta sig hem. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto:

Linköping2009-01-02 00:00

På Pizzeria Apollo i Skäggetorp är man förberedd - som alltid. Pizzafyllningarna finns redo, ugnen står på 320 grader och på en jätteplåt ligger flera runda degbollar redo att bakas ut.

Pizzasug dagen efter

Att just nyårsdagen är så populär som pizzadag beror nog på att många har festat lite kvällen innan och inte orkar laga mat, tror Edward Zino, på Apollo.

De kan säkert stämma. Enligt vetenskapen lär det vara så att en tämligen yster kväll med alkoholintag innebär obalans i kroppen, bland annat vätskebrist. Förutom vätska så verkar kroppen vid dessa tillfällen särskilt längta efter det som är salt, sött och fett, som en pizza med tillhörande läsk alltså.

Tonna blandar själv

Inne på Pizzeria Apollo är det en strid ström av kunder. Treårige Ahmed Saad sitter i knät på sin pappa Mehti Saad och väntar på en champinjon- och tonfiskpizza. De brukar äta pizza lite då och då, även när det inte är nyårsdag alltså.

Vid ett av borden sitter Tonna Söderberg. Men utan pizza.

Ska du vara undantaget som bekräftar regeln?

- Ja, det ser så ut, säger Tonna och rör i sitt svarta kaffe.

När han väl äter en pizza låter han gärna personalen på Apollo plocka ihop en specialpizza.

- Då får jag en precis som jag vill ha den, avslöjar han.

Bakom disken den här nyårsdagen står, förutom Edward Zina också hans brorsson Nouri Zino och Darra Aziz. Med degspaden i handen skickar Nouri in pizzor i den heta ugnen för att några minuter senare ta ut dem igen.

Världen bästa pizza

Just den höga värmen, i det här fallet drygt 320 grader, är en av anledningarna till att hemmagjorda pizzor sällan blir lika bra som de man köper nygjorda.

Än så länge har finanskrisen inte satt några större spår i pizzabranschen och Edward Zino tror stenhårt på en framtid för pizzan av flera skäl.

- En pizza är än så länge relativt billig. Därtill är den god, säger han. Om han själv får välja käkar han helst en Karl-Alfred. En pizza med spenat, fårost och färska champinjoner.

Tack vare att konsumenterna ställt krav är den svenska pizzan godast i hela världen, hävdar han. Italienska pizzor är inget mot de svenskar vågar han påstå. Detta tackar han bland annat stränga miljökrav och fina råvaror för.

- Och så bakar i alla fall vi våra pizzor med mycket kärlek och glädje, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om