I Ljung, strax väster om Ljungsbro, ligger ett tegelbruk som anlades redan i mitten av 1700-talet. I ladan där teglet brukade torkas huserar numera PPAM Solkraft, ett företag som gått för högtryck de senaste åren.
Där träffar vi Andreas Molin, grundare och ägare av PPAM, och Johan Ingvarsson, vd för Veosol. PPAM har just köpt Veosol och från och med 2 april är Johan vd för båda företagen med sammanlagt ett 70-tal anställda.
Både PPAM och Veosol har närapå fördubblat sin omsättning två år i rad. De skenande elpriserna fick många villaägare att bestämma sig för att skaffa solpaneler.
– När jag kom tillbaka från julledigheten 2022 hade vi ett hundratal förfrågningar. Det var ett otroligt inflöde, minns Johan Ingvarsson.
2024 spås solcellsmarknaden vara betydligt svalare. Höga räntor och lägre elpriser har minskat efterfrågan, och branschorganisationen Svensk Solenergi räknar med en kraftig nedgång i antalet installationer. Någon ny fördubbling av omsättningen lär det därför inte bli i år för PPAM.
– Nej, nu försöker vi lägga oss stabilt på den här nivån och fokusera på lönsamhet. Det finns mycket synergier att hitta nu när våra företag slås samman, säger Johan Ingvarsson.
De båda företagsledarna förenas av ett stort teknikintresse. Andreas Molin forskade om plusenergihus och bestämde sig 2010 för att bygga om familjens hus till ett sådant. Det var det första huset i Sverige som renoverats så att det producerar mer energi än vad det gör av med. Andreas installerade solceller på taket och bildade i samma veva solkraftsföretaget PPAM. Företaget säljer och installerar solpaneler, batterier och elbilsladdare – och själv är Andreas engagerad i att forska och utveckla nya solkraftslösningar.
Johan Ingvarssons intresse för solkraft väcktes i Kina.
– Jag jobbade i stålbranschen och reste mycket dit. Jag började leta efter något att importera, något att investera i. Jag bestämde mig för att bygga en solpark och insåg snart att det var en bra investering – och dessutom bra för miljön. Jag ville bygga solparken själv och jag tänkte göra det på fritiden.
Men med två små barn var det svårt att få tiden att räcka till.
– Så jag sade upp mig och satte upp solparken med 1 800 paneler på min farbrors mark. Nu har det gått fem år och solparken har redan betalat sig. Och så ledde det till att jag började arbeta i solbranschen i stället, säger Johan.
Sedan Andreas Molin startade PPAM 2010 har solcellspanelerna utvecklats och blivit dubbelt så effektiva. Andreas hävdar att det är en väldigt bra investering för en villaägare.
– Solpaneler ger en förräntning på runt 15 procent. Det betalar sig på 5–10 år. Egentligen så borde det vara det första man gör på ett hus, i stället för att göra om sitt kök och badrum, säger han.
Men lönar det sig om jag måste låna till dagens relativt höga ränta?
– Absolut. Jag ser det också som att man köper sig en försäkring mot höga elpriser. På samma sätt som man har en villaförsäkring kan det vara bra att ha en energiförsäkring, säger Andreas.
Hur länge håller solpanelerna?
– Man kan behöva byta växelriktare, men panelerna håller länge. Efter 30 år tror jag att man kommer att överväga att ersätta dem med nya, effektivare, men de kommer att funka då också. I Huvudsta finns det en 40 år gammal anläggning som tuffar och går, säger Andreas.