Duktiga lärare får dela på 37 miljoner

Linköpingslärare får mera i plånboken. Åtminstone de som presterat bra.

Karin Granbom Ellison (FP) ordförande i bildningsnämnden.

Karin Granbom Ellison (FP) ordförande i bildningsnämnden.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-04-15 18:18

Nu satsar nya majoriteten 37 miljoner kronor för att lyfta lärarlönerna i kommunen.

– Vi gör en storsatsning och arbetar för att göra läraryrket attraktivt. Höjda lärarlöner är ett viktig steg för att också höja skolresultaten, säger Karin Granbom Ellison (FP) ordförande i bildningsnämnden.

Att det är kris i lärarbranschen är ingen nyhet. Allt färre vill bli lärare samtidigt som eleverna blir fler. Lönerna halkar efter, för att inte tala om statusen som länge dalat mot botten. Det som tidigare var ett högstatusyrke väljs nu alltför ofta bort av studenter.

När intagningen till lärarutbildningen hösten 2013 visade att det bara krävdes 0,1 poäng på högskoleprovet för att komma in på den fem år långa utbildningen gick det som en kollektiv rysning genom hela skolsverige. Jämförelser har gjorts – bland annat med Finland – där läraryrket har väldigt hög status och fler än en har frågat sig varför det är precis tvärtom i Sverige.

– Trots att vi har gjort reformer så har statusen ändå inte höjts. Det handlar helt enkelt om att kommunerna inte mäktat med att höja lönerna för den här gruppen. Läraryrket har i dag inte den status den förtjänar, säger Karin Granbom Ellison.

Men nu ska Linköping visa vägen och satsar 37 miljoner på lärarlönerna. Utöver den ordinarie lönehöjningen som ligger på drygt 30 miljoner kronor.

– När vi tillträdde så presenterade vi ambitionen att Linköping ska ligga i topp när det gäller lärarlönernas utveckling, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S).

För Linköpings del handlar det om att bli en attraktiv skolkommun. Elevantalet ökar samtidigt som pensionsavgångarna också blir fler. Lärarbristen är redan nu kännbar på alla nivåer. Exempelvis visar Högskoleverkets prognos att Linköping behöver anställa 50 gymnasielärare per år i flera år framöver.

– Lärarna är skolans enskilt viktigaste faktor för eleverna och för kunskapsresultaten, säger Karin Granbom Ellison.

Björneke menar att det inte längre räcker för Linköping att luta sig mot att det finns en bra lärarutbildning här. Men löner som ska ligga i topp i landet ökar förutsättningen för att lärare ska söka sig hit och att de som redan finns här blir kvar.

Men de 37 miljonerna kommer inte att pytsas ut över alla lärare.

– I Linköping har vi differentierade löner utifrån prestation. Det vill vi fortsätta att ha. Vi kan därför inte prata om genomsnittliga lyft, säger Daniel Andersson (FP), ordförande i personalutskottet.

Christian Gustavsson (M) oppositionens kommunalråd och före detta ordförande i personalutskottet, menar att lönesatsningen är helt i linje med de satsningar som den tidigare Alliansen gjorde på lärarna i Linköping.

– Vi fick mycket uppmärksamhet för kompetensinsatser för lärare och vi såg också att skolresultaten började öka, säger han.

Den nya lönen betalas ut första gången 27 april.

Lärarsatsningen i Linköping

19 milj: Lärare i grundskolan

8 milj: Lärare i gymnasiet, komvux och SFI

7 milj: fritidspedagoger och modersmålspedagoger

2,8 milj: Skolledare

0,4 milj: Lärare i Kulturskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om