Ett 40-tal svarthakedoppingar valde att återkomma till våtmarker runt Linköping på försommaren. Över hälften tydde sig till Ekängssjön söder om Tinnerö eklandskap. Där är det nu tio par som tillsammans lyckats få nio ungar att bli flygfärdiga, enligt kontroller som kommunekolog Anders Jörneskog gjort nyligen.
Det är i princip samma resultat som förra året, då åtta ungar klarade sig. Alla utom en fanns då i Ekängssjön, medan den åttonde växte upp i en av dammarna vid Gärdstadverket.
Häckningarna går ned
Årets resultat ligger långt efter toppnoteringarna för cirka fem år sedan. Som mest har sex våtmarker varit aktiva häckningslokaler och under säsong 2011 genererade de tillsammans 30 levande ungar fördelat på 23 par (2011) med 74 fåglar i området totalt. Flest svarthakedoppingar sågs dock 2010 då 92 exemplar räknades in. Men flest ungar blev det 2008 med 39 flygfärdiga på fyra lokaler.
Ekängssjön enda nu
Ekängssjön har alltsedan starten för fyra år sedan lockat till sig flest svarthakedoppingar. Anders Jörneskog är bekymrad över nedgången för övriga lokaler, då svarthakedoppingen är en av Linköpings ansvarsarter.
Denna fågel klarar inte att häcka i våtmarker med fisk. Restaurerande åtgärder har därför satts in de senaste åren. För tre år sedan tömdes Edhagadammen och försök gjordes att tömma även Rosenkällasjön på vatten och gäddor. Förra året genomfördes liknande åtgärder i Frökärret. Insatserna i framför allt Rosenkällasjön misslyckades dock. Ett omfattande regnoväder följt av vinterkyla gjorde att arbetet inte kunde genomföras fullt ut.
– Därför ska vi på nytt ansöka om en avsänkning av Edhaga och Rosenkällasjön. Av erfarenhet vet vi nu att vi måste börja tidigare under hösten och även jobba med två elfiskelag parallellt för att hinna genomföra ett reduktionsfiske, säger Anders Jörneskog.
Nya åtgärder i Rosenkällasjön
Det är – i alla fall inte ännu – dags att dra slutsatsen att avsänkning och bortforsling av fisk inte skulle vara positivt för svarthakedoppingarna även om åtgärderna hittills inte gett önskat resultat.
– Övrigt fågelliv har svarat positivt på omstarten, säger han.
Trots att svarthakedoppingarna uteblivit från Rosenkällasjön är det ett bra fågelår där i år. Cirka 500 skrattmåsar bildar koloni vilket är rekord hittills. Det har också blivit femton kullar knölsvanar, sexton grågåskullar samt sex kullar kanadagäss. Rödbena, snatterand och eventuellt också en trana häckar för första gången vid Rosenkällasjön. Under häckningstiden har även hörts spelande vattenrall, småfläckig sumphöna och trastsångare.