Dynamiskt farthinder i malpåse

Linköpings enda dynamiska farthinder går en osäker framtid till mötes. Närmast kan det vara malpåse som gäller, eller snarare plåt över balk.

Foto:

Linköping2008-02-08 00:00

Linköping är en av två kommuner i landet som har testat idén med dynamiska farthinder. Men nu verkar det ta slut. Malmö, som är den andra kommunen, har beslutat att montera ned sina farthinder och framtiden för de två som finns i Linköping, ett i vardera körriktningen på Rydsvägen, är oklar.

Orsaken är att företaget som producerar farthindren, Rinova Traffic i Norrköping, har beslutat sig för att lägga ned verksamheten.

Men Linköpings kommun är fortsatt intresserade av idén med ett rörligt hinder. Fördelen enligt Hans Lindberg på teknik- och samhällsbyggnadskontoret, är att den typen av hinder bara drabbar dem som kör för fort. Ett gupp, eller vägbula, drabbar alla och särskilt buss- och taxiförare som kör samma vägar flera gånger om dagen. Gupp i gatan är inte heller något som Linköpings politiker gillar.

- Vår ambition är att hitta lösningar så att vi kan behålla farthindret, säger Hans Lindberg.

Nyttan av hindret är däremot svårdokumenterat, enligt Lindberg. Meningen har varit att VTI ska utvärdera farthindret, men eftersom det i princip aldrig - eller mycket sällan - har fungerat som det var tänkt har någon utvärdering inte varit möjlig.

Ett av de stora problemen har varit att balken som åker upp när ett fordon har för hög hastighet inte har hållit för tyngden av all trafik och har fått bytas ut. I Malmö klagade också kringboende på att det slamrade varje gång någon körde över hindret.

Totalt sett tycker dock Hans Lindberg att hindret har haft avsedd effekt. Farten har minskat och därmed har säkerheten ökat både för gång- och cykeltrafikanter.

Fram till att frågan om hur farthindret ska hanteras i framtiden kommer kommunen att lägga plåt på balkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om