Dyrt att resa som miljöbov i Linköping

Från och med årsskiftet kommer det att kosta pengar att resa som en "miljöbov" i Linköping. Åtminstone för personal och tjänstemän i kommunal tjänst.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-08-28 18:53

Beslutet togs vid senaste kommunfullmäktigemötet och därmed sällar sig Linköping till de kommuner, regioner och landsting i landet – bland andra Helsingborg, Karlstad och Region Skåne – som gått före.

Kort innebär det att den, eller de som måste åka på tjänsteresa eller göra andra utflykter och ärenden i tjänsten måste lägga pengar i en "klimatburk". Ju värre för miljön det valda färdsättet är, desto mer kostar det för den verksamhet som skickar ut personalen på resan.

Allt handlar om att styra om till ett mera hållbart resande, enligt kommunalrådet Nils Hillerbrandt (MP).

– Med det här sättet så blir människor medvetna om att det pågår ett klimatarbete i kommunen, säger han.

Visserligen görs flesta "resor" eller ärenden, som utförs inom kommunen, per fot eller med cykel och elcykel

Men ibland räcker inte benen till och då blir det nödvändigt att ta till andra resesätt. Vid de tillfällena ska den enskilda verksamheten betala en avgift som baseras på den mängd koldioxid som det aktuella färdmedlet släpper ut.

Kan inte det här fördyra verksamheterna?

– Jo, så blir det förstås. Men det är också det som blir incitamentet att hitta alternativ till att resa på ett miljöovänligt sätt, säger Nils Hillerbrandt.

Det blir helt enkelt nödvändigt för varje verksamhet att tänka över vilka resor som är nödvändiga och vilka som inte är det.

– Dessutom blir den uppmuntran att hitta alternativa mötessätt, som exempelvis e-möten, påpekar han.

Så åker exempelvis 2 procent av hyrkostnaden för en bil från kommunens bilpool in i klimatburken, och 10 procent om du kör på etanol (E85) eller om du ersätts för privat bil i tjänsten.

Är det flyg som gäller, eller vanliga bilresor med fossila bränsle (bensin och diesel), då rasslar det till i burken. Det kostar nämligen 20 procent av priset på flygbiljetten eller bilens drivmedel.

Kravet på klimatkompensation gäller inte de kommunala bolagen eller de privata utförarna. Den upphandlade verksamheten inom kommunen egen organisation Leanlink undantas också av konkurrensskäl

Trots detta räknar inte kommunen med att få in några stora summor i burken. I runda slängar gissar man att den kommer att innehålla mellan 600 000 och 800 000 kronor.

Det fina med systemet, enligt Hillerbrand, är också att hela poängen med idén är att det på sikt ska bli mindre och mindre summor i klimatkassan.

Just den kassautvecklingen brukar inte vara något andra kommunala verksamheter strävar efter, konstaterar han.

Vad pengarna ska användas till är inte riktigt bestämt, men det kan handla om att ordna cykelkampanjer eller gratis parkering för de som avstår bilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om