Dyrt för unga med egen bil

Det är dyrt för ungdomar att ha egen bil. Prisskillnaden mellan dyraste och billigaste bilförsäkring hos bolagen kan vara så mycket som upp till tiotusen kronor per år.

LINKÖPING2007-11-22 00:00

Att välja rätt bilförsäkring kan ha stor betydelse för plånboken. En 26-årig Linköpingsbo som saknar bonus och rabatter får för en helförsäkring på en Citroën C2 från 2004 betala 14 192 kronor hos försäkringsbolaget If, medan försäkringen hos Trygg-Hansa är 8 600 kronor billigare per år.

Försäkringsbolaget Atava som finns på nätet och inte har samma omkostnader som de traditionella bolagen tar 4 203 kronor för samma bilförsäkring. Om kunden i stället tecknar den billigaste halvförsäkringen kan han eller hon spara cirka 6 000 kronor om året.

I undersökningen här ovan ingår fyra helt vanliga Linköpingsbor och deras bilar. Granskningen omfattar fyra traditionella bolag och nätaktören Atava, som ägs av Trygg-Hansa.

Resultatet visar tydligt att om konsumenten är villig att lägga ner lite tid på att leta i försäkringsdjungeln finns mycket pengar att spara.

Bilförsäkringen har blivit betydligt dyrare under det senaste året. En ny skatt på trafikförsäkringen från 1 juli är en av orsakerna. Om du har en äldre bil är det i många fall inte lönsamt att ha bilen helförsäkrad. Det kanske räcker med en halvförsäkring, eller vanlig trafikförsäkring.

Lägre premier

Äldre bilägare har betydligt lägre försäkringspremier än yngre personer. En man i 50-årsåldern som kör en VW Golf från 1995 kan ändå spara drygt 3 000 kronor på att välja den billigaste helförsäkringen. På att teckna en halvförsäkring kan han tjäna 2 500 kronor per år.

Det billigaste sättet att betala sin försäkring är att göra det årsvis. Men de flesta kunder har kanske inte råd att betala räkningen en gång om året, utan delar upp betalningen på halvår, kvartal eller månad. Det gör att försäkringen kan bli upp till sex procent dyrare, vilket äter upp en eventuell mängdrabatt som kunden har i bolaget.

På nätföretaget Atava, som startade i somras, behöver kunden inte betala något extra vid delbetalningar. All kommunikation med kunderna sker på nätet, och det är en av förklaringarna till att försäkringsbolaget är billigast på marknaden.

- Kunderna kan ringa hit och göra en skadeanmälan, men det går bara att göra på vardagarna. Kvällar och helger är det stängt, och då är man hänvisad till internet, säger Martin Jeppsson, som är chef för Atava.

Östgöta Brandstodsbolag tar ut 4 procent på årspriset om kunden betalar halvårsvis, och 6 procent vid månadsinbetalning.

Dela upp betalningen

- Om kunden väljer att dela upp betalningen under året förlorar bolaget pengar. Därför finns det här systemet. De flesta kunder betalar halvårsvis eller per kvartal och det kan bero på att det är mycket pengar att betala in på en gång. Dessutom finns kunder som byter bil under året och därför inte vill vara fastlåst, säger Anders Karlsson på Östgöta Brandstodsbolag.

Samtliga försäkringsbolag i undersökningen tar ut en högre premie för unga bilägare än äldre. Men Anders Karlsson anser inte att det har blivit vanligare att ungdomar skriver över bilen på en förälder för att få en lägre premie.

- Informationen vid bilköp från bilhandlare och försäkringsbolag är betydligt bättre på den här punkten än tidigare. Visst kan det förekomma, men det är inget stort problem. Om man bluffar kan bolaget neka ersättning vid en skada, säger Anders Karlsson.

De flesta bolag har lägre försäkringspremier för kvinnor än för män. Det beror framför allt på att bolagen anser att kvinnor kör försiktigare och har en lägre skaderisk än män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om