Våra konsumtionsmönster är under stor förändring. Förr gick vi runt hos handlarna, klämde och kände på varorna och fick personlig service.
I dag handlar vi allt mer på nätet. Cirka 65 procent av oss handlar något online varje månad, enligt E-barometern.
Nu kommer ett nytt sätt att shoppa som är en hybrid av det gamla och det nya, en elektronisk galleria som heter My Mall.
My Mall ("ditt city online") fungerar så här: Stadens utbud i de enskilda butikerna (inga kedjor är välkomna) presenteras på ett ställe online. Konsumenten sitter hemma och både handlar och betalar. Varan hämtas i den aktuella butiken när kunden så önskar. Kunnig personal ger service i butiken.
Men initiativtagare och marknadschef Henrik Ramstedt i Stockholm ser många fler vinster än så.
– Det här är ett sätt att gynna de lokala butikerna och bidra till en blomstrande cityhandel. Allt fler stadskärnor utarmas på grund av e-handeln och motorvägshandeln, med sina stora köppalats bestående av samma kedjor i varje stad. Vi vet att människor gärna handlar lokalt om de bara kan få utbudet presenterat på ett överskådligt sätt.
Varför handla på nätet om man ändå måste besöka den lokala butiken?
– En beställd vara måste alltid hämtas, fast normalt sett hos ett ombud. Här kombineras två bra saker, smidigheten med att shoppa hemifrån och den personliga servicen när du kommer till butiken. Det kan låta lite långsökt, men kunden gör faktiskt en samhällsinsats.
Hur då?
– Din vara har redan fraktats till butiken. Istället för att den ska fraktas ytterligare en gång, till ett ombud, så hämtar du den själv. Det är ett klimatsmart sätt att handla som ligger i tiden.
Och returneringar kan ske mer direkt.
– Ja, och det är ingen försumbar fördel. 20 procent av alla produkter som köps via e-handel returneras. Ännu högre procent när vi pratar om kläder, en lägre procent när det gäller elektronik. Det handlar om jättekostnader och en betydande miljöpåverkan.
I vilka städer finns ni?
– Borlänge, Gävle, Linköping, Nyköping, Sandviken och Uppsala. Vi är precis i startgroparna och drog igång den 14 november. Under våren läggs två städer i veckan till i den elektroniska gallerian. Härnäst på tur är Norrköping.
Hur många Linköpingsbutiker är anslutna?
– Just nu 15 av cirka 50. Vårt mål är att minst ytterligare tio ska ansluta sig före sommaren, så att vi kan erbjuda konsumenten mer än 50 procent av de enskilda och lokala butikernas utbud.
Hur föddes idén?
– Det var jag och VD Hans Lövgren som kläckte den sommaren 2015. Sedan ägnade vi ett år att förfina den.
Du låter entusiastisk.
– Vi tror stenhårt på idén. Intresset och behovet från de enskilda butikerna är extremt stort. Nu får de en ärlig chans att konkurrera med de stora kedjorna.
För den enskilda butiken kostar det 595 kronor per månad att vara ansluten till My Mall. Cityutvecklare Marianne Lind i Linköping Innersta (fd Cityföreningen) är positiv till konceptet.
– Normalt sett är näthandeln en konkurrent, men det här är något annat, nu får vi nätet till staden. Butikerna kan sälja via e-gallerian och samtidigt behålla den värdefulla kundkontakten när konsumenten kommer för att hämta sin vara. Jag ser My Mall som något jättebra och som en tillgång för Linköpings cityhandel.
Detsamma menar Rosie Hall på Handelns Hus.
– Det här är en fantastisk möjlighet för enskilda butiker att stå sig i konkurrensen mot den växande e-handeln. Konceptet kommer att gynna såväl butikerna som andra verksamheter i Linköping.