Familjen öppnar restaurang i centrum

Vid årsskiftet flyttade ett nytt gäng in i Taste of Thais gamla lokaler på Sankt Larsgatan. Det är Weibin Wang och hans föräldrar som har öppnat nya Panda house – och för att försöka sticka ut från mängden av asiatiska restauranger har ägarna valt satsa på rätter från det sichuanesiska köket från Kina.

Weibin och mamma Xia Li kom till Sverige från Kina 2017 medan pappa Maoliang kom redan 2010 för att arbeta som kock. Att jobba med sina föräldrar tycker han inte är några konstigheter, utan de kan släppa arbetet på fritiden. Utöver familjen är de en anställd till på restaurangen.

Weibin och mamma Xia Li kom till Sverige från Kina 2017 medan pappa Maoliang kom redan 2010 för att arbeta som kock. Att jobba med sina föräldrar tycker han inte är några konstigheter, utan de kan släppa arbetet på fritiden. Utöver familjen är de en anställd till på restaurangen.

Foto: Jesper Friman

Linköping2025-01-12 17:00

– Det har varit lite dåligt med kunder de första dagarna. Men det är inte så konstigt då det varit semesterledigt och dåligt väder. Nu märker man att fler och fler kommer, framför allt till lunchbuffén, säger Weibin Wang som äger restaurangen tillsammans med sina föräldrar.

Föräldrarna, som inte pratar svenska och talar en knackig engelska, fokuserar på maten och det dagliga jobbet medan 24-årige Weibin står för allt administrativt. Något han gör bredvid universitetsstudierna i ekonomi på universitetet.

– Det är mycket ansvar och mycket att hålla reda på med olika tillstånd och så, berättar han.

undefined
Ekonomstudenten Weibin berättar att hans dröm i framtiden är att driva flera restauranger.

Att starta restaurang i rådande ekonomiska läge säger han har varit utmanande, men något han tror kommer löna sig framgent.

– Det är tufft, men det är det även för svenska restauranger. Oavsett hur svårt det är kommer folk alltid behöva en restaurang att äta på. Gör vi det bättre än konkurrenterna kommer vi överleva.

För det finns en hel del restauranger med menyer från olika östasiatiska länder både i Linköping i stort men även i området kring Sankt Lars kyrkan. Weibin hymlar inte med att konkurrensen är stor och svår. Vilket han beskriver är en stor anledning till att de kände att de behövde göra något annorlunda.

undefined
Maoliang Wang har lång erfarenhet av att jobba som kock, både i Kina och Sverige.
undefined
"Det är viktigt att maten ser ut som de gör på bilderna" säger Weibin. Sichuanköket kännetecknas av het chili och en bedövande smak från den säregna sichuanpepparn.

Då familjen är från Sichuan-provinsen i Kina vars kök blivit populärt världen över mycket till följd av sin speciella kryddning, var det en självklarhet att involvera rätter därifrån också.

– Vi har svensk-kinesisk och svensk-thailändsk mat också, både i menyn och i buffén. Men det som sticker ut är att vi har dessa Sichuan-rätter.

undefined
Restaurangen flyttar in i Taste of Thais gamla lokaler på Sankt Larsgatan.

Han beskriver att de försöker göra rätterna så autentiska som möjligt, men att det är svårt att få in råvaror som till hundra procent efterliknar de som finns i provinsen.

Familjen drev tidigare en liknande restaurang med sichuanesiska inslag i Falun. Men där visade det sig tidigt vara svårt att få ruljans och restaurangen blev inte långvarig.

Tror du att Linköpingsborna är mer redo för Sichuanköket än Faluborna?

– Garanterat. Det här är en mycket större stad och folk är mer redo att testa nya smaker.

Karta: Restaurang Panda House
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!