Sepideh och hennes man Mahmoud Farshchi flyttade till Linköping från lilla orten Kalv i Svenljunga där Sepideh jobbade på en förskola och Mahmoud i en plastfabrik. Drömmen om att bli egenföretagare och driva en persisk restaurang förde paret till Linköping. Men riktigt så blev det inte.
I stället har de tillsammans drivit pizzerian "Playa" i Malmslätt sedan 2021 – till parets förtret.
– Pizza är inte riktig mat, det är en varm smörgås, säger Mahmoud.
Planen om en persisk kolgrill fanns kvar. Men långdragna processer med bygglov och tillstånd drog ut på tiden.
Men nu, efter fyra år av pizzabak, är det klart – nu ska drömmen förverkligas, och pizzerian Playa ska bli "Persian Royal Grill".
Med en investering på över en halv miljon kronor har Mahmoud och Sepideh omvandlat den gamla pizzerian. I kostnaden ingår en ny kolgrill, en köttkvarn samt en rad tillstånd från kommunen och brandkåren.
Det är en stor investering. Tror ni att resultatet kommer att vara värt pengarna?
– Vi hade inte räknat med att det skulle kosta så här mycket, men vi hoppas att matens kvalitet kommer att locka många gäster, berättar Mahmoud.
Tror ni att tillräckligt många kommer att besöka er här i Malmslätt?
– I Iran är det inte viktigt att restaurangen ligger i stan. Om maten är bra nog, är folk villiga att åka en bit – vi tänker att det stämmer här också, säger Sepideh.
Den nya kolgrillen och köttkvarnen är, enligt Mahmoud, avgörande för att få till den rätta smaken på köttet. Sen är det också viktigt att använda kött av hög kvalitet och rätt proportioner av kalv och lamm för konsistensens skull.
– Man ska kunna rulla köttet runt fingret utan att det faller isär– då är det bra. Det tar lång tid att lära sig, förklarar Mahmoud.
Mahmoud berättar att han har fått receptet från en av Irans bästa restauranger. Ägaren och Mahmoud är gamla vänner, så när ägaren gick i pension fick Mahmoud receptet som en gåva.
– Det var tur att han fick det. Annars hade den här renoveringen blivit ännu dyrare, skrattar Sepideh.
Paret har tidigare anordnat en persisk afton och då kom drygt 60 personer. Kvällen var ett test för att se om den nya menyn uppskattades– särskilt av restaurangens tidigare pizzeriagäster.
– Alla var supernöjda, säger Sepideh.
– En kompis från Kalv sa att maten var bättre än köttbullar, tillägger Mahmoud och ler.