Josefine upptäckte träningen – och öppnade eget gym

Två olyckor, som krävde rehabilitering, fick henne att upptäcka träningens värld. Nu vill Josefine Fröjd hjälpa andra till friska och hållbara kroppar.

Josefine Fröjd upptäckte träningen efter två olyckor som krävde rehabilitering. Hon fick mersmak – och nu driver hon eget företag med fokus på både träning och massage.

Josefine Fröjd upptäckte träningen efter två olyckor som krävde rehabilitering. Hon fick mersmak – och nu driver hon eget företag med fokus på både träning och massage.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-04-14 17:00

47-åriga Josefine Fröjd gläntar på dörren till gym- och massageverksamheten i hjärtat av Mjärdevi och välkomnar in i lokalen. Genom sitt företag hoppas hon kunna hjälpa människor till att orka med vanliga vardagsutmaningar – som att cykla till jobbet i motvind, skotta snö utanför huset och bära matkassarna upp till lägenheten om hissen är trasig.

– Det är många som nu har ryggskott och de har bara skottat snö. Det är ju för sorgligt egentligen, säger Josefine som öppnade gymmet för tre år sedan.

undefined
Grit House drivs av Josefine Fröjd, men hon har i dag sex anställda.

För henne är just hållbarhet viktigt – kroppen ska funka. Hon menar att fokus för många ofta ligger på att få musklerna att växa, men inte på vad man kan göra med musklerna sedan.

– Kroppen funkar ju inte riktigt så rent praktiskt. Det funkar inte att bara en biceps jobbar. I vilken övning gör den det?

Josefine ler, tillägger:

– Ja, när du dricker kaffe kanske.

undefined
Josefine Fröjd har varit egenföretagare i närmare 15 år. En fördel som hon ser är chansen till att styra sin egen tid. En nackdel är att man aldrig får vara sjuk. Hon berättar att hon har haft få sjukdagar under sina år som egenföretagare.

Egenföretagare, med fokus på massage och träning, har hon varit i närmare 15 år nu. Det var en kompis som lyfte behovet av träningsmöjligheter i Mjärdevi – och Josefine var inte sen på bollen.

I 12 år drev hon företaget "I balans Massage & Träning", vilket hon för tre år sedan vidareutvecklade. Företaget, och gymmet, fick då det nuvarande namnet "Grit House".

– Det finns väldigt många fördelar, men extremt många nackdelar också, säger Josefine om livet som egenföretagare.

En fördel är chansen till att styra sin tid. En nackdel är att man aldrig får vara sjuk. Hon berättar att hon har få sjukdagar och att hon var tillbaka på jobbet redan två veckor efter sin förlossning, för att behålla sina kunder.

– Jag tycker om att ha eget, men samtidigt, man har tänkt många gånger att ”gud, vad skönt det skulle vara att vara anställd”.

undefined
För Josefine Fröjd är hållbarhet viktig. Kroppen ska fungera och den ska orka med de vardagsutmaningar som inte går att komma ifrån – som att skotta snö eller bära upp matkassarna i trapphuset om hissen är trasig.

Träningen är i dag en självklar del av Josefines vardag. Men, det har den inte alltid varit.

Nej, startskottet kom under en rehabiliteringsprocess i tonåren.

– Jag tror det var när jag krockade med en moppe, typ när jag var 15 år. Sedan hade jag någon hästolycka också.

Under den perioden gick det upp för Josefine vad hon kunde göra med kroppen, vilket gav henne mersmak.

– Vi kan ju förstöra våra kroppar ganska bra, men vi kan också göra väldigt mycket bra för kroppen.

Har du några tips för att få, och behålla, en sund relation till träning?

– Att man inte går ut för hårt.

Det kan räcka att träna två gånger i veckan till en början, menar Josefine. Som nybörjare behöver kroppen nämligen mer återhämtning. Hon lyfter också vikten av att hitta en träningsform som känns rolig.

undefined
"Första två åren var ganska tuffa", säger Josefine Fröjd, som vidareutvecklade sitt tidigare företag för tre år sedan – mitt under pandemin. "Det var mycket om och hur och men", konstaterar hon. Hade hon inte redan haft ett befintligt företag hade hon inte satsat, tror hon.

Hon anser också att ordet "träning" ibland behöver avdramatiseras. Hon framhåller att träning inte nödvändigtvis behöver vara synonymt med en timme på gymmet.

– Tröskeln ska vara ganska låg, men för många är tröskeln superhög. Tyvärr.

Varför då, tror du?

– Det är ju det här med att komma i gång. Det är lite jobbigt om man inte har varit i gång på länge, säger Josefine och tillägger:

– Man är lite rädd för att göra fel också, tror jag.

När man väl har kommit i gång, och vill upprätthålla träningen, är det enligt henne viktigt att få den till en rutin.

– Det enda vi har lärt oss för att må bra i kroppen, på flera hundra år, är att vi ska borsta tänderna två gånger om dagen, säger Josefine, som vill att träningen ska vara en lika naturlig vana och rutin.

undefined
Många som tränar på Josefine Fröjds gym jobbar i Mjärdeviområdet eller bor i närheten.

För att nå dit menar hon att det krävs både struktur och planering. Hon upplever att människor generellt sett är bra på det i sina arbetsliv, men att strukturen och planeringen faller för många när det kommer till deras egen träning.

– De här två timmarna eller halvtimmarna i veckan som du ska ha, de ska verkligen lysa på schemat. Det här är din tid. Den är inte avbokningsbar.

Har du någonsin känt att träningen är ett tråkigt måste?

– Varje pass känns inte underbart när man ska göra det kanske, men man är alltid nöjd efteråt när man har gjort det.

undefined
Josefine Fröjd upptäckte träningsformen crossfit, som många av hennes egna pass nu bygger på, för ungefär sju år sedan.

Tror du att du hade upptäckt träningen, om du inte hade behövt rehabilitering i tonåren?

– Svårt att veta...

Josefine funderar, konstaterar sedan att hon inte kommer från någon "träningsfamilj". För hennes egen son är träningen självklar på ett sätt som den inte var för henne under uppväxten, menar hon.

– Har man inte kommit från en sådan familj är det nog svårare, tror jag. Då ska man nog ha tur, säger hon och tillägger:

– Så tveksamt, skulle jag väl säga.

Känner du med andra ord lite tacksamhet för att du behövde den där rehabiliteringen?

– Ja, verkligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!