Häromdagen syntes de allra första små trattkantarellerna med sina gula ben. Snart kan man fylla korgarna med dem och kanske också med välsmakande Karl-Johan. Se där nu fick jag med de svampsorter som jag tveklöst kan rekommendera!
Jag är ingen svampexpert och följer inte heller de råd som alltid ges svampplockare - ni vet det där med att man ska plocka i korg - aldrig i plastpåse och att man ska rensa svampen redan i skogen.
De gånger jag gett mig ut försedd med korg och svampkniv har jag aldrig hittat någon svamp. De gånger däremot när jag inte haft något att plocka i har jag ramlat över mängder.
En gång kom jag hem endast iförd BH på överkroppen och med T-shirten full med kantareller. Sedan dess har jag alltid en plastpåse i fickan när jag går på skogspromenad med hunden.
Väl hemma med skörden gäller det att ta hand om den snabbt. Rensa förstås men helst inte skölja. Eventuella barr och annat skräp kan man borsta av. Sedan gäller det att bestämma vad som ska ske med svampen.
Jag väljer oftast att frysa in kantareller och taggsvamp medan trattkantareller och Karl-Johan får torka på ett gammalt myggfönster. Trattkantarellerna kan torka som de är, möjligtvis delade om de är stora. Karl-Johan skivar jag tunt.
Jag torkar i vanlig rumstemperatur men har du ett pannrum är det en idealisk plats att torka på. Rör omkring bland svampen då och då och lägg den inte i burk förrän du är säker på att den är riktigt torr. Den ska kännas torrseg.
Om man lägger den i burk för tidigt är det risk att den möglar. När den torkade svampen ska användas är det bra att lägga den i blöt någon timme före tillagningen.
Den svamp som ska frysas blir bäst om man förväller den i sitt eget spad. Lägg den rensade och sönderdelade svampen i en stekpanna och sätt plattan på hög värme. Sätt ned värmen när svampen börjar avge sitt spad och låt den sjuda tills det mesta av spadet har kokat in. Nu kan du frysa in svampen eller laga någon av de många rätter jag föreslår.
Till sist några råd om du är svampnovis: lär dig några sorter som du är säker på och lita inte på gamla svampböcker!
Om du har svampskeptiker i familjen kan det löna sig att finfördela svampen innan du tillagar den. Många tycker om smaken på kantareller och Karl-Johan men gillar inte den "svampiga " konsistensen.
Några mått innan vi kastar oss över recepten: 1 liter svamp motsvarar cirka 2 dl förvälld eller torkad svamp.