Björkö friskola kan granskas av Skolinspektionen

Björkö friskola i Ljungsbro är en av alla Waldorfskolor i landet som kan komma att granskas av Skolinspektionen.

På Björkö friskola bedrivs undervisning enligt Waldorfpedagogiken. Nu ska Skolinspektionen göra en granskning av landets Waldorfskolor efter en dokumentär i SVT.

På Björkö friskola bedrivs undervisning enligt Waldorfpedagogiken. Nu ska Skolinspektionen göra en granskning av landets Waldorfskolor efter en dokumentär i SVT.

Foto: Carina Glenning

Linköping2021-06-27 20:30

Granskningen kommer efter en SVT-dokumentär – skapad av filmaren Jesper Lake – om Solviksskolan i Järna. Dokumentärserien visade en inte särskilt smickrande bild av en skola där mobbning mot enskilda elever, både från elever och lärare, förekom utan att någon ingrep.

Efter dokumentären har Skolinspektionen beslutat sig för att genomföra en översyn av landets Waldorfskolor med start under hösten.

Björkö friskola, en F-9 skola som ligger i Ljungsbro kan då bli en av de skolor som granskas. På skolan bedrivs undervisningen enligt Waldorfpedagogiken men verksamheten lyder, enligt information på skolans hemsida, under de allmänna läroplanerna.

Skolans rektor Maria Todea, befinner sig på resande fot men skriver i ett meddelande att hon är positivt inställd till Skolinspektionens beslut om en övergripande granskning och eventuella besök.

 Malin Lindgren är ordförande i skolans föräldraförening. Hon välkomnar också en granskning.

– Jag tycker att all granskning är bra, så det är jag positivt inställd till, säger hon.

Hon har sett SVT-dokumentären och säger att den människosyn som präglade Solviksskolan är förskräcklig, men inget hon känner igen från Björkö.

– Kommer det en granskning hos oss så får vi också svart på vitt att den undervisning Björkö bedriver inte har någon koppling till det som beskrivs i dokumentären, säger hon.

Hon känner sig helt trygg med Björkö friskola.

– Skolan följer de lagar som finns och den läroplan som gäller. Jag känner mig helt trygg.

Karta: Björkö friskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!