Bolaget Willak AB är börsnoterat sedan 2016. Senaste året har man gjort stora förändringar. Företaget har skapat en rad nya metoder, investerat i maskiner och ny fabrikslokal – och samtidigt genomfört en stor personaluppsägning. De är nu nära att vända förlust till vinst.
– Det är alla arbetsmetoder som jag har förfinat. Det har gjort att vi kan arbeta ergonomiskt, och mycket effektivare. Vi kan tillverka många fler väggelement än tidigare, på kortare tid.
Möjligheten att öka och minska tillverkningsvolymen nu är betydligt mera knuten till arbetsmetoderna, inte till arbetskraften.
– Tidigare behövde vi hela tiden anställa fler. Vi hade uppåt 40 anställda ett tag. I dag har vi 18 personer. Det är klart att det har varit tufft. Jag har själv arbetat nästan dygnet runt för att färdigställa alla förbättringar, säger Martin Axelsson.
Väggelement, eller utfackningsväggar, är stora delar i den byggsats som ska bli ett hus. Det är upp till fem meter höga delar av en vägg, med uttagna hål för fönster, dörrar och annat. Många byggföretag använder tunga betongelement som är färdiggjutna, andra väljer betydligt lättare stålelement. Kärnan i Willaks produkter är stansad plåt, cirka 1–1,5 millimeter tjock, där hål för exempelvis popnitar, pelargenomföring och flera andra funktioner finns med. Väggen stabiliseras och monteras ihop med givna förutsättningar, likt en produkt från en känd möbelkedja. Gör man fel får man inte ihop väggen.
– Sedan använder vi popnitar i stället för skruvar, vilket snabbar upp tillverkningen avsevärt. Tidigare svetsade vi på vissa ställen och det tog också lång tid.
Deras väggelement har använts på flera ställen i landet, inte minst i Linköping där bland annat husen i Mahoniahöjden byggdes med Willaks produkter. Hållfastheten blir ungefär densamma som ett betongelement, enligt Axelsson.
– Själva väggelementen är inte bärande. De behöver framför allt klara yttre påfrestningar som blåst. Sedan är det trapphus, hisschakt och stålpelare som bär byggnaden. En fördel med våra väggelement framför betong är att de är lätta att transportera och att montera.
Martin Axelsson såg effektiviseringar i alla hörn. Bland annat har han ökat snabbheten i produktionen genom speciella vagnar, utformade av Martin Axelsson.
– Man ställer väggelementet på vagnen, som sedan körs genom produktionen. Tidigare har man monterat sådana här liggande på ett bord, vilket inte är särskilt ergonomiskt. Bara genom att ställa dem upp har vi vunnit mycket. Egentligen har vi redan nu förberett tillverkningen för att kunna ta in robotar.
I början hade man problem med att monteringen inte blev exakt rak.
– Det är en av mina förbättringar, jag har gjort om vagnarna så att de har mått och nu kan vi montera på millimetern!
Willak har funnits sedan 1990-talet och grundades i Linköping av Anssi Lakomaa, men köptes upp av Martin Axelsson tillsammans med hans pappa Jan Axelsson för några år sedan. Sedan dess har de förändrat verksamheten och byggt fabrikslokalen på 1 400 kvadratmeter i Torvinge industrområde. Börsnoteringen 2016 har varit till stor hjälp.
– Vi behövde få in kapital. Bankerna vill inte ta några risker, och vi ville inte ta in någon stor ägare. Börsnoteringen har bland annat finansierat lokalen och en stansmaskin för sju miljoner kronor. Maskinen är innebär en tredubbling av kapaciteten. Även på mjukvarusidan är skillnaden stor och maskinen kan bättre integreras med CAD-programmen. Nu har vi de muskler som behövs.
Planen är att bygga ut lokalerna i Torvinge ännu mer, en 4 200 kvadratmeters byggnad är planerad för ritningskontor, administration och lagerverksamhet.
– Jag kan bara säga det här är väldigt roligt. Även om det innebär mycket arbete, säger Martin Axelsson.