Efter vårens tapp: Folk återvände till innerstan

Det rörde sig betydligt fler människor i centrala Linköping i somras jämfört med samma tid förra året. Samtidigt är läget tufft för många butiker, kaféer och restauranger.

Det rörde sig 26 procent fler människor i centrala Linköping i somras jämfört med samma tid förra året.

Det rörde sig 26 procent fler människor i centrala Linköping i somras jämfört med samma tid förra året.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-09-01 06:00

Det kan låta paradoxalt. Men faktum är att samtidigt som många butiksägare i Linköpings innerstad vittnar om färre kunder och kaféer och restauranger brottas med begränsningar så ökade antalet besök i stadskärnan med drygt 26 procent i somras jämfört med sommaren 2019.

Enligt David Nilsson, vd för Linköpings City Samverkan – ett samarbetsorgan mellan fastighetsägare, butiker och Linköpings kommun – är ökningen sannolikt en effekt av hemester-trenden.

Men om folk inte handlar, äter och dricker, vad gör de då?

– Vår stadskärna har en hel palett med upplevelser som man kanske inte tänker på, alltifrån historia, spännande arkitektur och fantastiska rabatter i våra parkmiljöer. Det är glädjande att stadskärnan varit så populär och vi hoppas att den här utvecklingen är här för att stanna, säger David Nilsson.

Hur vet ni att antalet besökare ökat?

– Genom wifi-mätning. Tillsammans med Tekniska verkens bredbandsleverantör Utsikt mäter vi sedan några år tillbaka antalet mobilmottagare. Vi räknar med ett 20-procentigt bortfall med folk som inte har telefon eller har den frånkopplad. Men det handlar ändå om så stora mängder att vi får ett fantastiskt statistiskt underlag.

Under sommarmånaderna har det alltså rört sig mycket folk i stadskärnan. Desto ödsligare var det i våras.

– De värsta veckorna låg vi på ett 30-procentigt besökstapp. Och inne i butikerna var det ännu värre – i vissa fall så mycket som 70-procentiga tapp, säger David Nilsson, som ser positivt på beslutet att stänga delar av Storgatan för motortrafik sommartid.

– Vi kan se att sommar-gågatan har drivit stora flöden av besökare just till Stora torget och Storgatan. Merparten av butikerna, krögarna och besökarna är positiva och vi skulle gärna se att detta permanentades och gärna utökades ända ner till ån och över den. 

Första tiden under pandemin valde flera större kedjor att stänga sina butiker eller ha begränsat öppethållande. Men från och med tisdag återgår de flesta till normala öppettider.

– Det är även bra ur smittsynpunkt eftersom ökat öppethållande är ett sätt att glesa ut i butikerna, säger David Nilsson.

De normala öppettiderna till trots råder det osäkerhet om vad som väntar framöver.

– Det är långt ifrån över än. När de ekonomiska stöden - som i många fall är uppskov eller lån – upphör finns risk för en andra konkursvåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!