Ekängen växer. I dag ett område med över 2 000 boende varav hälften är under 18 år. För de barn, unga och vuxna som gillar att sporta finns inte mycket att välja på. På orten finns en lekplats. Fotboll tränas på det som beskrivs som en – stundom – vattensjuk åkerteg. That´s it.
Resorna in till hallar och idrottsplaner inne i Linköping är många, enligt Fredrik Lundén (M) som är den som står bakom motionen med kravet att bygga en idrottshall och en fotbolllsplan i Ekängen.
Som en jämförelse visade han att Ekholmen – med ungefär lika många barn och unga under 18 år – har sju fotbollsplaner – varav fyra stora – en fullstor idrottshall, två mindre sporthallar och tre lekplatser.
"Vi förlorar en hel generation barn och ungdomar"
Det här är inte rimligt anser Fredrik Lundén och kallar Ekängen för området som kommunen har glömt. Att Koalition för Linköping utrett frågan och anser att en idrottshall inte kan komma på tal inom de närmaste fem till sju åren ser han som ett tecken på bristande vilja.
– Vi måste sätta igång med det här nu. Annars förlorar vi en hel generation barn och ungdomar, säger han.
Svårigheterna i Ekängen är flera enligt Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP). En är frånvaron av kommunal mark, hävdade hon.
– Det finns pengar avsatta till motionsspår och fotbollsplan bara vi kan lösa markfrågan, menade hon.
Under debattens gång framkom det också att i frågan om idrottshall så handlar det om att nämnden inte ser någon möjlig hyresgäst dagtid för en idrottshall. Utan hyresgäst blir det dyrt. Någon högstadieskola, som skulle kunna vara kunden på dagen, planeras inte heller.
Fredrik Lundén menade att majoriteten inte kan slå sig till ro med att de inte finns mark. Han anklagade koalitionen för att inte vara tillräckligt seriös i kontakterna med markägare.
"Det handlar om gamla synder"
Men avstånden mellan partierna är kanske inte så stor. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) höll med om problembilden som han sa var en följd av – bland annat – dåligt samarbete mellan barn- och ungdomsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.
– I grunden handlar det om gamla synder som vi försöker göra något åt. I dag har vi en mera intensiv samverkan men det är svårt att göra rätt i efterhand, konstaterade han. Dock utan att presentera någon konkret plan.
Allianspolitikerna Anna Steiner Ekström (M) och Elmer Jansson (M) menade att politikerna måste visa både vilja och vidsynthet. En idrottshall kan användas på många sätt, sa Elmer Jansson medan Steiner Ekström uppmanade politikerna att sätta igång med planerandet direkt.
– Särskilt med tanke på att det tar fem år att få fram en detaljplan, sa hon.
Ett visst munhuggande om vem som kunde gjort vad tidigare under åren bröt visserligen ut. Men utan att ta någon direkt fart. Förmodligen är de flesta partier väl medvetna om att alla har en del i att situationen ser ut som den gör i Ekängen.
När beslutet till sist – efter en dryg timmes debatterande – skulle tas, krävde Alliansen votering. Nu hjälpte inte detta. Motionen fick stryka på foten med 35 röster mot 42 (två ledamöter fattades).
Men motionären Fredrik Lundén var ändå inte helt missnöjd.
– Det var synd att man inte biföll. Det hade man lätt kunna göra. Men jag tror ändå att jag satte bollen i rullning.