Ekokött-producenter vill sälja via nätet

Det senaste året har för producenterna av ekologiskt kött haftett rejält uppsving. Framför allt gäller detta nötkött.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2007-11-14 00:00

- Ja, det har lossnat rejält. Kostmedvetandet ökar och kunderna blir allt mer kräsna. De frågar efter gräskött, alltså kött från nötboskap som är uppfödda på gräs och aldrig fått kraftfoder, säger Björn Ydrén från Ydrekött.

Han är en av deltagarna på det seminarium länsstyrelsen arrangerade på tisdagen i Linköping. Det innehöll en bred diskussion om hur ekoproducenter av nöt- och lammkött kan utveckla sin verksamhet.

Handla över nätet

- Framför allt är det lammproducenterna som har problem. Där kan näthandel vara en lösning, säger Mikael Fast, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen och arrangör.

Han har bjudit in Ekobeställarna, som driver sin verksamhet i Göteborg och Uppsala. En lika enkel som smart metod. Kunderna köper ekologiskt kött över nätet och hämtar det sen i några strategiskt belägna butiker. Antalet mellanled minskas.

- Fungerar det i Uppsala ska det väl kunna fungera i Linköping och Norrköping, funderar Mikael Fast.

Birgitta Anderberg från den ekonomiska föreningen Ostgothia, som består av 14 ekologiska jordbruk i länet, tycker att det var intressant att få reda på hur upphandlarna från Norrköpings kommun resonerar.

Ger möjligheter

- Nu har vi en bra bild av hur det går till och vi ser möjligheter att på ett bättre sätt hålla oss framme och konkurrera, säger hon.

Mycket beror på politiska beslut.

Att regeringen 2006 bestämde att 25 procent av den offentliga konsumtionen av livsmedel ska avse ekologiska livsmedel 2010 tycker hon är jättebra.

- Det är ett konkret och realistiskt mål och de påverkar givetvis kommnunernas upphandlare. Det ökar helt klart våra möjligheter att utvecklas, sammanfattar Brigitta Anderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!