Ekologiskt är modellen

Ekologisk mat ska vara närproducerad, därför ska menyn styras av säsongsutbudet. Så går det till på Ljungstedska gymnasiet.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-11-24 10:36

Ekologisk mat är dyrare men den är godare också. Och tänker man på smaken, miljön och framtiden så är det helt klart värt pengarna, tycker Jan Liliegård, lärare på hotell- och restaurangprogrammmet på Ljungstedska gymnasiet.

När Corren hälsar på har förstaårseleverna just lagat en trerätters ekologisk lunch på beställning av länsstyrelsen. Det viktiga när man planerar ekologisk mat är att titta på säsongsutbudet, säger Jan Liliegård. Ledordet är närproducerat, därför handlar det om att se vad som står till buds just här och nu innan man planerar matlagningen.

- Så här års blir det mycket rotfrukter, som ger en mild smak, berättar Jan Liliegård.

Kakan först

Hans råd till den som vill prova på recepten är att börja med kakan och brödet (kakan kan till och med bakas dagen innan) och att fortsätta med de kalla rätterna, salladen och salsan. Sedan är en lämplig ordning sås, soppa (medan potatisen kokar), potatismos, wallenbergare och sist köttet.

Eleverna samlas kring Correns reporter och fotograf i klasar för att berätta hur god just deras mat är och fråga om de inte kan få vara med på bild tillsammans med tallriken. Det märks att de trivs i köket och gärna berättar om sin kokkonst. Jan Liliegård säger också spontant att det är roligt att laga mat.

- Det bästa är när man står hemma i köket och lagar mat tillsammans medan man umgås...

Rostad blomkålssoppa

1 blomkålshuvud

4 schalottenlökar, grovt hackade

4 vitlöksklyftor

6 dl svampbuljong

6 dl varm standardmjölk

2 msk smör

2 msk rapsolja

2 msk vitvinsvinäger

4 tsk spiskummin, mald

2 msk sesamfrö, rostade

salt, peppar

Stek blomkål, lök och vitlök i smör och olja. Slå på buljong och låt det sjuda tills allt är mjukt. Häll i mjölk och mixa slätt. Smaka av med vinäger, spiskummin, salt och peppar.

Servering:

Strö på sesamfrön vid servering. Denna soppa kan även serveras kyld och då kan med fördel några matskedar naturell yoghurt blandas i. Servera med ett gott bröd.

Rosenbröd

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 msk socker

12-13 dl vetemjöl

Smält smöret i kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en bunke, och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt med en handduk i 30 minuter. Tag upp degen från bunken och knåda den lätt på mjölat bakbord. Forma till 25 runda bullar. Lägg på plåt. Klipp ett kryss i varje bulle och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg. Strö på vallmofrö. Grädda i 225 grader i ca 6-8 minuter. Låt svalna på plåt.

Syrlig vitkålssallad

200 g vitkål

50 g svarta bönor

½ dl korinter

¼ dl rapsolja

1 msk citronsaft

1 krm svartpeppar

Strimla vitkålen tunt och vänd upp den med olja citronsaft, bönor, korinter och kryddor. Låt stå en timme.

Tomatsalsa

3 tomater

1 schalottenlök

¼ dl bladpersilja hackad

1 ½ msk vatten

½ msk rapsolja

1 msk citronsaft

1 msk vatten

salt, svartpeppar

Dela tomaterna i fyra klyftor. Tag ur kärnhuset och spara. Skär sedan tomatköttet i tärningar och blanda med de övriga ingredienserna. Mixa kärnhuset med vatten och sila sedan ner tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.

Rotfruktssås

50 g smör

1 finhackad gul lök

1 grovriven morot

½ grovriven palsternacka

1 liten bit grovriven rotselleri

½ dl vetemjöl

½ liter mjölk

1 ½ msk svampbuljong eller 1 tärning

soja

salt , peppar

Smält smöret i kastrull och svetta lök och grönsaker lätt. Tillsätt vetemjöl, mjölk och buljong. Låt allt få ett uppkok och låt såsen sedan sjuda på svag värme i minst 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Färga såsen med soja.

Potatispuré med morot och persilja

1 kg potatis

1 grovriven morot

½ dl finhackad persilja

2- 2 ½ dl mjölk

3 msk smör

1 tsk salt

peppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten under lock. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med elvisp. Värm mjölken. Späd med mjölk tills moset fått lagom konsistens. Tillsätt grovriven morot och persilja. Smaksätt med salt och peppar.

Biff

400 g biff

1 stjärnanis

1 msk paprikapulver

½ tsk kryddpeppar

1 tsk svartpeppar

1 msk salt

1 msk chilipulver

Mixa alla kryddor fint. Gnid biffen med kryddmixen. Bryn den runtom så att den får en fin yta. Sätt ugnen på 125 grader och baka den till en innertemperatur på 58 grader.

Wallenbergare

300 g malet kalvkött

2,5 dl vispgrädde

3 äggulor

½ dl mie de pain (färsk riven franska), alt ströbröd

salt, peppar

Lägg färsen i en bunke och tillsätt kryddor. Blanda ner äggulor och sedan vispgrädden lite i taget. Krydda eventuellt lite mer och gör ett stekprov med en liten biff. Låt färsen vila i kylen och forma den sedan till små biffar på ca 75 g och ca 1 cm tjocka. Strö mie de pain på båda sidor av biffarna. Lägg biffarna i stekpanna med brynt smör och stek på svag värme.

Cappuccinobit

50 stycken på en långpanna

Tryffel:

250 g ljus choklad

200 g vit choklad

1 ¼ dl grädde

1 dl starkt kaffe

25 g glykos

Koka upp grädde, kaffe, glykos och slå över chokladen och rör till en slät smet. Låt svalna i kyl.

Chokladbotten:

6 dl socker

375 g smör

350 g vetemjöl

350 g mörk choklad

6 ägg

½ dl starkt kallt kaffe

1 nypa salt

kardemumma

kanel

Koka upp smöret och slå över chokladen. Blanda i de resterande ingredienserna, rör samman till en slät smet. Häll smeten i en långpanna och baka i 210 grader, 13-15 minuter. Låt svalna och vänd ur långpannan. Stryk ut den kalla tryffeln och strö över kardemumma och kanel. Skär bitar i önskad storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!