Därför har skolan och Linköpings kommun brutit mot skollagen, anser Skolinspektionen som nu förelägger skolan att genast följa lagen.
Skolinspektionen fick upp ögonen för bristerna när elevens föräldrar anmälde skolan. De kritiserar bland annat att eleven kunnat utebli från lektioner fast hen befunnit sig i skolan.
Eleven började vid den aktuella skolan 2012. Skolan fick redan från start information om att eleven hade särskilda behov av stöd för att klara undervisningens mål.
Skollagen kräver att en rektor som känner till att en elev har särskilda behov och riskerar att inte nå målen skyndsamt ska utreda elevens situation och vidta åtgärder. Utredningen har avslöjat att skolan känt till elevens behov men dröjt till 2015 med att genomföra en pedagogisk kartläggning. ”Detta är en brist. Utan en pedagogisk analys och bedömning av elevens svårigheter blir det svårt för skolan att sätta in adekvata åtgärder” skriver Skolinspektionen i sitt föreläggande.
Skolan har presenterat fyra olika åtgärdsprogram som upprättats för eleven men de är gjorda för sent, anser myndigheten. Dessutom har åtgärdsprogrammen endast utvärderats en gång.
Eleven utreddes sedermera av en extern expert som konstaterade vilka stödbehoven var. Men skolan har inte kunnat redogöra för hur man har hanterat eller följt upp detta, enligt Skolinspektionen.
Skolan lät under en period eleven undervisas i en mindre elevgrupp. Det säger Skolinspektionen ingenting om men kritiserar att det inte finns något formellt beslut om stödinsatsen. Därmed kan insatsen inte utvärderas och föräldrar kan inte heller nyttja sin rätt att överklaga insatsen när den inte finns dokumenterad.
"Beslut om placering i särskild undervisningsgrupp är en ingripande åtgärd och det är därför särskilt viktigt att den formella ordningen för sådana beslut följs” anmärker Skolinspektionen och fortsätter att kritisera Linköpings kommun: ”Besluten måste vara väl underbyggda och dokumenterade och får inte gälla på obestämd tid” skriver myndigheten.
Skolinspektionen tar inte ställning till vilka stödåtgärder skolan gör eller vilka resurser som används. Myndigheten kontrollerar bara om skolan har utrett elevens behov, om åtgärder vidtogs och om skolan har följt upp insatserna.