– Det är ett bekymmer eftersom läs- och skrivsvårigheter påverkar alla andra ämnen på gymnasiet, det är stora volymer som eleverna måste klara att läsa och förstå, säger Karin Granbom Ellison (FP), ordförande i bildningsnämnden med politiskt ansvar för gymnasiet.
I femton år har ettorna i Linköpings gymnasier fått genomgå det så kallade djur-testet, utformat av en dyslexipedagog vid Malmö Högskola. Testet har fått viss kritik men kommunen har valt att använda det för att kunna jämföra över tid.
Testet tar fem minuter för eleven och består av ett stort antal ord där eleven ska markera alla ord som avser någon sorts djur. Testet ska visa läsförmågan och elever med låga resultat ska följas upp för att utröna om de har problem med exempelvis läsförståelse eller dyslexi (ordblindhet).
Det högsta medelvärdet som Linköpingseleverna uppnått är 37,8 vilket skedde 2002. I år blev medelvärdet 24,6 och är det lägsta under de femton år testet använts.
Resultatet oroar bildningsnämndens politiker så mycket att tjänstemän nu får i uppdrag att följa upp och analysera vad resultatet beror på och göra en handlingsplan.
Bildningsnämnden har redan tagit initiativ till samverkan med barn- och ungdomsnämnden, med ansvar för grundskolan.
– Jag ser det som bäst om elever med problem kan upptäckas redan på grundskolan, säger Karin Granbom Ellison.
Elever som inte har svenska som modersmål kan få problem med ett test där allt handlar om att markera ord för djur. Lågt resultat kan visa att de behöver undervisning i svenska som andraspråk.