På tisdagen var klasskamraterna Therese Johannesson och Martina Blom tillbaka på Berzeliusskolan för att påbörja sina tredje år på Naturprogrammet. Man behövde knappt fråga vad de tyckte om det – det syntes på dem.
– Det känns jättebra. Det är så mycket man har saknat, särskilt att få träffa de människor som kanske inte är ens närmaste vänner men som man ändå tycker om igen, säger Martina Blom.
Coronasmittan gjorde att det var distansstudier på hemmaplan som gällde under stora delar av vårterminen.
– Det gick ändå bra. Lärarna hanterade det bra och det kändes inte omöjligt att läsa på det sättet. Men man saknade det sociala, säger Therese Johannesson.
Båda tycker att det stundtals var svårt att hålla studiedisciplinen och koncentrationen uppe hemma. Men det gäller inte alla.
– Det är som två grupper bland eleverna. Vissa, till exempel de som måste pendla till och från skolan, tyckte det var skönt med studier på distans och att man fick bättre studiero där, säger Martina Blom.
Är ni oroliga för att smitta eller bli smittade av corona nu när ni är tillbaka i skolan?
– Inte för att själv bli smittad, men jag är orolig för att det ska bli mer smittspridning så att skolan kanske måste stänga igen, säger Therese Johannesson.
För att om möjligt minska trängseln i kollektivtrafiken har Linköpings kommunala gymnasieskolors scheman anpassats så att eleverna börjar olika tider mellan klockan 8 och 9 på morgonen.
Det beslutet har tagits efter förra veckans möte med Östgötatrafiken där även friskolorna var representerade.
– Den gemensamma linjen är att alla skolor anpassar schema och organisation. Lösningen ser olika ut på olika friskolor, några skolor har anpassat schemat, några ska ha viss undervisning på distans, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildning i Linköpings kommun.
Att delvis bedriva fortsatt distansundervisning för att undvika trängsel är dock inte aktuellt på Linköpings kommuns gymnasieskolor.
– Inte initialt. Det finns ett starkt önskemål från elever och lärare att få komma tillbaka till skolan igen, säger Åsa Ridne.
Berzeliusskolans enhetschef Magnus Johansson stödjer den linjen.
– Det är en möjlig men inte önskvärd åtgärd. Det skulle skapa hål i scheman, ge längre skoldagar och splittrade dagar med två olika undervisningsformer skulle inte vara bra för personalen, säger Johansson.