Förra veckan stoppades alla former – som skolan styr över – av inspark och nollning av gymnasieelever. Beslutet fattades av kommunens krisledande chef Paul Håkansson som också uppmanade elevkårerna att ställa in de aktiviteter som samlar många ungdomar. Elevkåren på Katedralskolan reagerar starkt på den uppmaningen.
– Det är inte elevkåren som organiserar eller har ansvaret för inspark och nollning. Det är skolledningen. Så är det på de tre största kommunala gymnasierna, Katedralskolan, Berzeliusskolan och Folkungaskolan, säger Lea Ljungqvist, ordförande i elevkåren på Katedralskolan.
Lea Ljungqvist, Emilia Östholm, viceordförande och Lukas Zeiler, pr-ansvarig motsätter sig den bilden som har framställts där elevkåren kan uppfattas som "organisatör och medskyldig" för nollningen.
– Paul Håkansson har uttalat sig både i Corren och i SVT Öst och vänt sig till oss, elevkåren, att vi ska stoppa aktiviteterna. Det är en felaktig bild. Vi har ingenting med organisationen att göra, säger Emilia Östholm.
Är det så farligt om kommunchefen ber er via massmedia att hjälpa till?
– Ingen har pratat med oss och vi blev utpekade som att vi har ansvaret för nollningen, vilket vi inte har. En sådan information fanns till och med på kommunens hemsida. Vi mejlade till kommunen och bad om att rätta till informationen. Det verkar som om det är lättare att peka ut elevkåren än att säga att det är skolledningen som har huvudansvaret, säger Emilia Östholm.
Elevkåren på Katedralskolan ifrågasätter också tajmningen för beslutet att sätta stopp för nollningen.
– Den ställdes in på grund av smittorisken. Men det hade redan anordnats tre nollningar i Linköping tidigare och det här beslutet kom inför den fjärde och sista. Nollningen borde ställts in från början och då skulle man förstå det, säger Lukas Zeiler.
Alla tre går i årskurs tre och är glada över att vara tillbaka på sin skola. Men de är tveksamma till kommunens förklaring till varför nollningen har stoppats – smittorisken.
– Elever står nära till varandra i kön till lunch. Nollningen anordnas så att bara elever från en klass träffas, vilket är säkrare än matkön i skolan. Avstånd mellan elever i klassrummen har inte heller förändrats så mycket jämfört med situationen före corona. Det känns missvisande att säga att smittorisk finns på nollningen, men inte i skolan, säger Lukas Zeiler.
Vi har pratat med Paul Håkansson som beklagar sitt uttalande och vill gärna rätta till det.
– Jag ber om ursäkt till elevkåren. Nu har jag fått information om att nollningen egentligen är en skolaktivitet som skolan ansvarar för. Jag har också fått ta del av mejl från elevkårar på Katedralskolan och Berzeliusskolan. Jag trodde att det var elevkårerna som hade ansvar för aktiviteter efter skoltid och beklagar för utpekandet, säger Paul Håkansson.
Nu, när det är solklart att skolledningen har huvudansvaret för nollningen, är Paul Håkansson ännu mer kritisk hur det hela sköttes.
– Jag kan säga att jag inte ser så positivt på den här skolaktiviteten. Det är ännu allvarligare när nollningen och dessa aktiviteter anordnas av skolan än om det hade varit elevkåren. Vi kommer att diskutera inom förvaltningen hur det ska bli i fortsättningen, säger Paul Håkansson.