Elfte boken om Tannefors från flitig förening

Tannefors hembygdsförening fortsätter att sätta stadsdelens historia på pränt. Nu är bok nummer elva klar.

Bengt Öberg och Håkan Qvist med den nya boken om Ladugårdsbacke.

Bengt Öberg och Håkan Qvist med den nya boken om Ladugårdsbacke.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-09-14 19:00

– Till skillnad mot många andra hembygdsföreningar har vi inga gamla torp att sköta så det här med böcker har blivit något av vår nisch, säger Håkan Qvist, en av fem i kommittén bakom boken "Ladugårdsbacke – En pulsåder i Linköping under 300 år".

Den del av Tannefors som behandlas där är inte stor. Ladugårdsbacke sträcker sig från Stångebro, förbi Scandic Hotel, Kannan (Linköpings första höghus) och upp längs Gamla Tanneforsvägen.

– Ett geografiskt område på 400 meter har blivit till en bok på 150 sidor, säger Bengt Öberg nöjt.

Han har ägnat åtskilliga timmar åt arkivgrävande och kan bland annat berätta om det dramatiska "brännvinsupproret" som 1801 utspelade sig vid bränneriet vid Stångån, där Centralbryggeriet senare låg.

Länge var området på "andra sidan" ån inte särskilt intressant för expansion för de styrande i staden Linköping.

– I mitten av 1800-talet köptes området i övre delen av i Ladugårdsbacke upp av en markspekulant, som styckade av och sålde tomter. Där byggdes hus av dålig kvalitet med låg standard. Under en period hade de 15 husen där 300 invånare. Det växte fram en ren slum. Och den fanns kvar ända till 1944, berättar Bengt Öberg.

Innan Tullbron byggdes passerade riksettan under en lång rad av år förbi Ladugårdsbacke. Det innebar mycket motortrafik och påverkade också omgivningen.

– Det har legat inte mindre än sex bensinstationer längs den här ganska korta vägsträckan genom åren, berättar Håkan Qvist.

Från 1880-talet fram till 1910 var möbelindustrin stor och stark i området med flera välrenommerade snickeriet.

Bostadsbyggandet tog rejäl fart först i slutet av andra världskriget.

Ett av syftena med föreningens bokutgivning är att få ut kunskap om Tannefors historia. Den första boken gavs ut 1999 och utgivningstakten på en bok ungefär vartannat år är imponerande. Vad bok tolv kommer att handla om är osäkert.

– Nu får vi nog vila lite. Men det är klart, vi har över 3 000 bilder i vårt arkiv. Det vore roligt att göra något med dem, säger Håkan Qvist.

På torsdag blir det en coronaanpassad lansering av boken i Prinsessan Estelles park i Tannefors med Bengt Öberg som talare. Veckan efter görs samma sak i Trädgårdsföreningen.

Och Öberg pratar gärna om "sitt" Tannefors.

– När jag flyttade till Linköping för 40 år sedan och ville lära mig mer om stadens historia upptäckte jag att Tannefors är en stad i staden med en alldeles egen historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!