Elina, 37, bojkottar matbutikerna: "En fråga som delar stan"

I förra veckan har en kampanj på sociala medier uppmanat till bojkott av Sveriges största matbutiker – för att priserna är för höga, enligt bojkottarna.
En av de som har deltagit är Linköpingsbon Elina Lundqvist, 37.
– Det viktigaste är att väcka diskussion om matpriserna. Och matbojkotten har lyckats göra det, säger hon.

Elina Lundqvist och sonen Jamie, 1,5 år, på lekplatsen. Att vara ute och gunga är sonens favorit aktivitetet. 
"Det är bra och gratis, men alla barn behöver ha en hobby när de blir större. Tyvärr har många föräldrar inte råd med det eftersom pengarna går åt till att överleva."

Elina Lundqvist och sonen Jamie, 1,5 år, på lekplatsen. Att vara ute och gunga är sonens favorit aktivitetet. "Det är bra och gratis, men alla barn behöver ha en hobby när de blir större. Tyvärr har många föräldrar inte råd med det eftersom pengarna går åt till att överleva."

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2025-03-22 00:01

Nyheten i korthet

  • En matbojkott mot stora matkedjor sprider sig på sociala medier, med Linköpingsbon Elina Lundqvist som en av deltagarna. Syftet är att belysa problemet med höga matpriser och starta en debatt.
  • Mindre butiker som Skeda Udde Lanthandel utanför Linköping upplever en ökning av kunder, men det är oklart om det är bojkotten eller det fina vädret som har bidragit till ökningen.
  • Tomas Lundvall, handlare vid Ica Maxi i Linköping, menar att matpriserna påverkas av flera faktorer, inte bara företagens vinster, och uppmanar till en bredare diskussion om hur man kan sänka priserna.

Elina Lundqvist är tvåbarnsmamma och de ökade matpriserna påverkar hela familjen. Men Elina klagar inte över sin egen situation. Hon och hennes man klarar sig, även om utrymmet för att göra eller köpa lite roliga saker som kostar har krympt.

– Många förstår inte att matbojkotten handlar om att visa solidaritet med de som har svårt att sätta mat på bordet. Skyhöga matpriser är ett problem, men det är viktigt att se hela bilden. Allt har blivit dyrare. Fattigdomen har börjat drabba flera grupper i samhället, inte bara fattiga pensionärer eller de arbetslösa och ensamstående föräldrar, säger Elina Lundqvist.

undefined
Elina Lundqvist hävdar att många inte förstår att matbojkotten handlar om att visa solidaritet med de som har svårt att sätta mat på bordet. Skyhöga matpriser är ett problem, men det är viktigt att se hela bilden och att fattigdomen har börjat drabba flera grupper i samhället, säger hon.

Hon ser ett samband mellan ökade matpriser, fattigdom och nedskärningar i skolan – och gängkriminalitet och ökad otrygghet i samhället.

– Allt hänger ihop men man kan börja med att sänka matpriserna. Om alla pengar går till maten och hyran finns det inte mycket utrymme för barnens hobbys. 

undefined
Elina Lundqvist efterlyser en riktig debatt i samhället, som inte handlar bara om de höga matpriserna utan om fattigdomen som drabbar flera grupper människor.

Elina Lindqvist försöker så gott det går att handla i småbutiker under veckan, och bröd köper hon alltid hos sin lokala bagare. Hon kommer också att använda den mat som redan finns i kylskåpet eller i frysen. Men Elina förstår att det kan bli svårt för barnfamiljer att helt avstå från stora matkedjor. 

– Det är inte lätt att motstå, men man gör det man kan. Vi alla förstår varför kaffe, choklad och mjölk har blivit dyrare. Men varför har priset på nästan all mat ökat så mycket?

Tänker du på att krig, inflation och dåliga skördar också kan påverka matpriserna?

– Ja, självklart. Men trots kriget, inflationen och de dåliga skördarna gör matjättarna höga vinster. När det är tuffa tider måste alla tar sitt ansvar.

Tror du att matbojkotten kan hjälpa till att sänka priser?

– Det viktigaste är att väcka diskussion om matpriserna. Och matbojkotten har lyckats göra det.

Hon följer vad som skrivs om matbojkotten på sociala medier och märker att frågan delar Linköping. Och hela landet. Medan en del undviker att handla på de stora matkedjorna och tipsar andra om alternativa butiker gör vissa tvärtom – handlar ännu mer hos de stora och nästan skryter om det.

– Jag har sett att några har skrivit inlägg om att de har handlat mer än de vanligtvis gör. Det är synd. Vår aktion handlar om att uppmärksamma problemet även om man själv inte är drabbad. Och också för att lyfta de mindre butikerna och lokala producenter. Många av dem kämpar hårt för att överleva, säger Elina.

undefined
Malin Nyberg driver Skeda Udde Lanthandel sedan 2020.

En av de mindre butikerna, Skeda Udde Lanthandel utanför Linköping, drivs av Malin Nyberg och hennes man Daniel Virgin sedan 2020. Som enda mataffär i samhället är den viktig för ortsborna – och det är sådana butiker som kunderna uppmanas att gynna.

– Vi har haft kunder som berättat att de bojkottat de större butikerna i stan den här veckan, säger Malin Nyberg.

Men hon har svårt att bedöma om försäljningen i veckan har ökat på grund av matbojkotten eller på grund av det fina vädret. 

Butiken tillhör konceptet Nära dig och inköpspriser är baserade på volym – ju större inköp desto lägre pris.

– Det gör det svårt att konkurrera med de stora butikerna när det gäller matpriserna. Vi har därför valt att utöka vårt sortiment med andra varor och har ända sedan vi tog över butiken satsat på att lyfta lokalproducerat, säger Daniel Virgin.

De har sina kunder från trakten, men många ortsbor jobbar i stan där de storhandlar.

Varken Malin eller Daniel ser matjättarnas vinster som den största boven i "prisdramat".

– Kriget i Ukraina, inflation och klimatförändringar har påverkat matpriserna. Den importerade maten har alltid varit mycket billigare än lokalproducerad. Men nu har priserna närmat sig varandra vilket kan gynna lokala matproducenterna. Så det är i alla fall positivt, säger Malin Nyberg.

undefined
Tomas Lundvall på Maxi i Linköping säger att det finns en mängd förklaringar till att matpriserna har ökat.

Tomas Lundvall, Ica-handlare som driver Ica Maxi i Linköping, har full förståelse för att människor reagerar på att maten har blivit dyrare. Men han efterfrågar en större diskussion i samhället som kan belysa hela bilden.

– Bolagets vinst är bara en liten del av priset. Om något kostar 100 kronor går 2,80 kronor till vinsten. Det finns andra saker som också påverkar matpriserna. Statlig skatt är betydligt högre än vinsten, dåliga skördar på till exempel kakao och kaffe, högre priser för hyror, bränsle och el, och dessutom har regeringen höjt arbetsgivaravgiften för de unga. Vi anställer många yngre och det har blivit dyrare att anställa dem, säger Tomas Lundvall.

Hans uppfattning är att alla berörda parter – från bönder till de stora matkedjorna och staten – måste se över "alla steg" och tillsammans komma fram till hur man kan pressa ner priserna.

Har försäljningen på Ica Maxi minskat sedan matbojkotten startat?

– Det är fortfarande svårt att säga. Försäljningen brukar gå upp och ner och mycket beror på när pensionärerna får sina pensioner eller när barnbidrag betalas ut, vilket sker under andra delen av den här veckan. Matbojkotten kan ha påverkat försäljningen i början av veckan, men än så länge märker vi inte några större skillnader.                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!