– Det började med att jag tappade min arduino-board på min väska, och den började blinka. Då fick jag idén att man skulle bygga ett larm som man kan sätta på sina saker och koppla till en app, säger Elin Elkehag.
En arduino är ett varumärke, en öppen plattform som kan användas för att bygga elektronik. Elin Elkehag har studerat psykologi med inriktning mot människa, teknik, samhälle vid Linköpings universitet, läst ekonomi på ett universitet i Kina och hon har gått innovationsprogrammet vid högskolan i Eskilstuna.
Stor som en femma
På så vis är det kanske inte en slump att hon en dag bestämmer sig för att det ska ta 100 dagar att nå till en färdig hårdvaruprodukt. Grundidén är den lilla knappen, stor som en femkrona. Och man sätter den på vad man vill. Knappen har utvecklats till att känna skillnad på vibrationer och kan användas till exempel väskor man ställt i från sig på en tågvagn.
– Alla har nog varit med om att man hela tiden kollar över axeln på ett till exempel ett kafé för att se om väskan ligger kvar. Eller på tåget. Eller man kanske oroar sig för barnvagnen.
Hon promenerade runt i Ekholmen och frågade folk om hur de skulle vilja att den sådan produkt fungerade.
– Jag köpte lera på en butik i Linköping och började utforma knappens utseende. Det är mitt tips. Våga att starta, och våga att ta hjälp från andra.
Crowdfunding
Nu har företaget 14 anställda, varav tre på heltid. Mjukvaran utvecklas av ingenjörer i Stockholm, marknadsföring och den operativa verksamheten styr Elin Elkehag från San Francisco. Produktion av hårdvaran sker i Kina. Sedan man genomförde en crowdfunding-kampanj genom Indiegogo har nya användningsområden tillkommit från mindre investerare. Man har fått in 500 000 dollar från investerare, och redan sålt larm för 300 000 kronor i 34 olika länder.
– Det är alltså personer och företag som tycker att produkten är så pass intressant att de vill köpa den. Vi planerar nu att lansera den i butiker, först i lite exklusivare designbutiker, men sedan vill vi masstillverka den. Min tanke är att den ska vara så prisvärd att många kan köpa den, säger Elin Elkehag.
Weinhandl
Ett tiotal större affärsänglar finns med i projektet. Tidigare LHC-stjärnan och NHL-proffset Mattias Weinhandl är en av dem.
– Tillsammans med mina gamla hockeyland slagsvänner Jonas Andersson och Christer Bäckman har jag gått in med en mindre summa. Det är en spännande produkt med fantastiska människor Som Elin fått med sig och de har de har bra värderingar, vilket är väldigt viktigt för mig, säger Weinhandl.
Under Tech Crunch-konferensen i San Francisco, som är en mässa där många startup-företag lanserar ny teknik, kommer han att delta tillsammans med Elin Elkehags nybildade bolag.
– Det ska bli väldigt intressant att se hur produkten tas emot där. Och det ska bli roligt att se andra startup-idéer på konferensen. Jag intresserar mig för mindre startup-bolag. Det är spännande att följa med ett företag från början, säger Mattias Weinhandl.
Finns det en koppling mellan din hockeykarriär, din satsning på restaurangen Stångs magasin och ditt engagemang för små uppstartsföretag?
– Från hockeyn är det nog disciplinen och förståelsen för att det behövs hårt arbete för att komma någonstans. Annars handlar det om att jag vill utvecklas som människa och lära mig nya saker samtidigt som man förhoppningsvis får vara med på häftiga resor tillsammans med drivna passionerade människor som också vill göra världen lite bättre, säger Weinhandl.