Videon är inte längre tillgänglig
Det handlar om arbete på flera plan, förklarar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S). Framförallt handlar det om att hitta alla de Linköpingsbor som vill göra en insats, och underlätta i det arbetet.
– Vi vet att det intresset och engagemanget är stort hos Linköpingsborna, säger hon.
Jobbet ska göras på flera plan och handlar om flera saker. Som att underlätta kontakten mellan nyanlända och redan etablerade svenskar. Koalition för Linköping ser också ett behov av att stötta föräldrar.
– Vi vet att det i många familjer uppstår en felaktig maktbalans eftersom det är barnen och ungdomarna som lättast tar sig in i samhället, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L)
Enligt Daniel Andersson är det en bild som bekräftas av polisen och nu vill kommunen satsa på föräldrautbildningar för att ge nyanlända föräldrar verktyg för att kunna utöva sitt föräldraskap. Han menar att det bland nyanlända ibland finns en uppfattning om att svenska föräldrar inte har rätt att sätta gränser för sina barn och de behöver stöd och kunskap om vilka regler som finns.
– Vi tror att intresset för en sådan här utbildning är mycket stort, säger han.
Ideell sektor, studieförbund och föreningar spelar också en stor roll i integrationsarbetet,enligt Birgitta Rydhagen (MP). Därför vill kommunen öka samarbetet med de aktörerna.
– Vi tänker att asylsökande, personer i SFI men också personer som avslutat sin SFI eller är föräldralediga kan gå kurserna, säger hon.
Hon berättar också om idén med en kompisförmedling som koalitionen vill satsa på. Som är precis vad det låter som. Möjligheter till otvungen samvaro mellan nyanlända och människor som redan är etablerade här.
Totalt handlar det om satsningar på 11,2 miljoner. I satsningen ingår också 800 000 kronor till ett värdegrundsarbete på Birgittaskolan och 1,4 miljoner till sommarjobb för ensamkommande flyktingbarn.
Pengarna tas ur kommunstyrelsens markeringsmedel.