Skäggetorp är ett endast fyra projekt i landet som får pengar från Boverket. Skolan får 750 000 kronor. Till detta tillkommer 100 000 kronor från Skäggetorps fastighetsägarförening och 150 000 kronor från barn- och ungdomsnämnden.
Kajsa Andersson, rektor på Skäggetorpsskolan är väldigt glad.
– Det här är så bra för oss. Vår närmiljö kring skolan är ordentligt eftersatt, säger hon.
Beskedet om pengarna kom på tisdagen men redan tidigare har skolan varit i kontakt med företag Urban utveckling som har erfarenhet av att skapa kreativa utemiljöer.
Det finns en del konkreta planer, enligt Kajsa Andersson.
– Skolgårdar tenderar att fokusera mycket på det som är traditionella pojksporter som fotboll och basket. Nu vill vi satsa på det vi kallar en flexibel miljö.
Det kan handla om allt från att ha tillfälliga pallkragar för odlingar som tas bort när säsongen är över och där man kan bygga något nytt, till olika fina sittplatser där flera kan sitta tillsammans.
– Vi har pratat mycket om hur vi ska göra en utemiljö där flickor trivs. Även efter skoltid. I Skäggetorp har vi en utmaning i att många flickor inte vistas så mycket ute.
Kajsa Andersson är mycket noga med att påpeka att det här inte ska bli en utemiljö utifrån vuxnas perspektiv.
– Det här handlar om eleverna, det är de som ska bestämma.
Att Vinterljus – som avslutades under trettonhelgen – bland annat placerades med installationer på Skäggetorpsskolan blev ett verkligt lyft, anser Kajsa Andersson. Den satsning på fasta ljusinstallationer som Tekniska verken ansvarar för innebär nu att man inte behöver satsa pengarna man fått på sådant.
– Vi vill tacka Tekniska Verken för det och att det som våra elever gjort kommer få vara kvar.