En sökande till ekonomiprogrammet

En elev sökte ekonomiprogrammet på "Ljunkan" som förstahandsval. Totalt har åtta sökt programmet som trots det magra elevantalet ändå startar till hösten.

Nytt gymnasieprogram startar på "Ljunkan" till hösten.

Nytt gymnasieprogram startar på "Ljunkan" till hösten.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Linköping2016-06-08 16:00

Det var det besked som bildningsnämndens tillfällige ordförande Bengt Olsson (L) gav vid tisdagens fullmäktigemöte och det beslutet står fast.

– Ja, nästa vecka ska bildningsnämnden besluta om ny gymnasieorganisation och då finns ett ekonomiprogram för Anders Ljungstedts gymnasium (ALG) med i detta, säger han.

Det blir en nystart för programmet – då kallat Sam ekonomi – som tidigare funnits på ALG men togs bort för några år sedan.

Inför årets gymnasieval var det hårt tryck på ekonomiprogrammen på Katedralskolan och Folkungaskolan. Många kom inte in. Enligt Bengt Olsson fanns inte heller möjligheter för skolorna att utöka antalet platser.

I det sammanhanget – och med tanke på att Koalition för Linköping har som mål att skapa en likvärdig gymnasieskola – var det naturligt att tänka sig att öppna för möjligheten att erbjuda programmet på ytterligare en kommunal gymnasieskola, menar han.

Vilket gjordes. När omvalsperioden inleddes blev det alltså möjligt att välja ekonomiprogrammet på ALG.

Nu fick programmet bara 1 förstahandssökande och ytterligare några som sökt programmet i andra eller tredje hand. Totalt rör det sig om cirka åtta personer, enligt Bengt Olsson.

Beslutet att starta programmet trots det magra elevutbudet får kritik från nämndens vice ordförande Jerry Broman (M) som menar att det är ett ekonomiskt risktagande för en skola som precis har tagit sig ur en djup ekonomisk svacka.

Men det håller inte den vikarierande ordförande för bildningsnämnden med om.

– Nej det ekonomiska läget, åtminstone på kort sikt, är stabilt, säger han.

Både vad gäller de ekonomiska och de pedagogiska förutsättningarna så har Olsson förtroende för ledning och personal på ALG att de ska lösa situationen, påpekar han.

Han är medveten om att för många elever är valet av skola viktigare än valet av studieprogram. Hur man ska hantera det är än så länge en öppen fråga.

Är tanken att flytta attraktiva program från andra skolor till ALG?

Bengt Olsson svarar inte på just den frågan, men säger:

– Som politiker måste man ha som ambition att stärka alla skolor så att de kan bli positiva för alla elever.

I den nya gymnasieorganisationen nämnden förväntas besluta om nästa vecka kommer inga ytterligare studieförberedande program att öppnas på ALG, enligt Bengt Olsson.

Jerry Broman (M) vill vänta med förändringen.

– Jag tror att satsningen kan vara bra. Men först nästa år. Då har vi kanske 30 eller 40 sökande och det är ett elevunderlag som motiverar satsningen, sa han i fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om