En uppfinningsrik vecka

Innovationsveckan börjar redan på söndag i Linköpings konserthus när forskare och företag visar sina framsteg för allmänheten.

Susanne Pettersson och Björn Stafstedt.

Susanne Pettersson och Björn Stafstedt.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2013-10-31 16:55

Arrangemanget kallas rätt och slätt "v.45". Men i år startar veckan med Innovationsdagen i Linköpings konsert & kongress. Utställare är forskare, företag och enskilda uppfinnare. Allt från små saker till en JAS-simulator visas upp.

– De flesta utställarna kommer att ha någon typ av aktivitet i sina montrar. Det blir många konkreta exempel på innovation och entreprenörskap, säger Björn Stafstedt, på Innovationskontorett i Mjärdevi.

För dem som vill förkovra sig finns blir det bland annat föredrag om entreprenörskap för unga och panelsamtal där exempelvis grundarna av Online pizza medverkar. Dessutom blir det underhållning med hiphop-duon Movits!.

Vad vill ni uppnå med innovationsdagen och Innovationsveckan?

– Det är ett sätt att synas. På Innovationskontorett märker vi att vi får mycket mer besök och samtal efter Vecka 45. Det är en effekt, att fler känner att de har någon idé som de vill pröva, säger Björn Stafstedt.

Susanne Pettersson är också en samordnare av Innovationsveckan:

– Vi vill ju nå ut till alla. Därför finns det flera arrangemang som riktar sig till barn och unga som kan vara framtidens entreprenörer. Vi har också arrangemang i sju av länets kommuner under veckan. Det är alltså inte bara något för Norrköping och Linköping längre, säger hon.

Bland övriga kommuner utmärker sig Motala, som just nu satsar på näringslivet. Där har man fler föredrag och sammankomster i samband med Innovationsveckan. Bland annat föreläser Lunarstorms grundare Rickard Eriksson på Carlsunds utbildningscentrum, tisdag kväll.

Syftet är att belysa all den innovationskraft som finns i länet, inte minst genom universitetet – samt uppmuntra till ny uppfinningsrikedom.

– Matchningen mellan olika personer är ett av de viktigaste målen med veckan. Uppfinnare och forskare behöver entreprenörer. De är sällan så intresserade av att starta ett företag kring sin forskning, säger Björn Stafstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!