Endast var tionde får pengar till solceller

Intresset för solceller är stort i Östergötland. Men endast var tionde som ansöker om stöd från länsstyrelsen kommer att få något. Sen är pengarna slut.

LINKÖPING2014-06-30 06:45

Drygt sex miljoner kronor. Så mycket får östgötar som vill investera i solceller dela på i år. Det är det näst största beloppet i hela landet, efter Skåne som fick sju miljoner.

Intresset för pengarna är dock betydligt större än så. För närvarande har länsstyrelsen i Östergötland tagit emot ansökning om drygt 64 miljoner kronor. Det innebär att endast var tionde östgöte som ansöker om investeringsstöd för solceller kommer att få det.

Nina Mellberg är handläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

– Det är jättetrist att inte kunna ge besked när folk ringer och frågar. Vissa projekt hänger på om det blir pengar eller inte, säger hon.

Projekt som inte beviljas pengar i år avskrivs inte, utan blir liggande i hopp om nya statliga bidrag.

De flesta av länets ansökningar kommer från Linköpingstrakten. Både lantbrukare och bostadsrättsföreningar är vanligt förekommande bland de sökande.

Att intresset har blivit så stort i Östergötland tror Nina Mellberg har flera orsaker. Den växande miljömedvetenheten är en av dem.

– Solceller är det bästa sättet att producera el utan att tära på miljön, säger Nina Mellberg.

Att priset på solceller har sjunkit de senaste tre, fyra åren är ännu en förklaring till det ökade intresset. Någon prislapp för installationen av solceller i en genomsnittlig villa kan Nina Mellberg däremot inte ge. Det finns både billiga system från Kina och dyrare från till exempel Tyskland och Sverige.

Sedan finns det ytterligare en förklaring till varför så många tycks vilja sätta solceller på sina tak. Handläggaren menar att det kan ha gått och blivit lite trendigt att utvinna el med hjälp av solens strålar.

– Det kanske har blivit en modefluga att installera solceller på taket i stället för att renovera badrummet eller köket, säger Nina Mellberg.

Regeringen håller just nu på och utarbetar ett förslag om skattereduktion för mikroproducerad el. Förhoppningen var att avdraget skulle börja gälla den 1 juli i år, men på grund av att EU-kommissionen måste godkänna förslaget har införandet skjutits upp till den 1 januari 2015.

Att förslaget har dragit ut på tiden retar inte minst elbolagen. Så här säger till exempel Godels vd Marie Dahllöf:

– Det är glädjande att intresset för att installera solceller ökar, men vi ser att solcellsstödet tar slut oerhört fort. Det är synd att inte regeringen har fått ett stödsystem på plats tidigare som kan fånga upp det stora intresse som finns.

Syftet är öka andelen förnybar el och stärka konsumentens ställning på elmarknaden.

Vad som händer med solcellsstödet när skatteavdraget har införts är fortfarande oklart.

Stödet till solceller

Kommer från staten och fördelas via länsstyrelserna.

Täcker max 35 procent av investeringskostnaderna och maxtaket per projekt är 1,2 miljoner kronor.

I år delas 42 miljoner kronor ut i hela Sverige. Drygt sex av dem har gått till Östergötland.

För närvarande har 347 ansökningar inkommit till länsstyrelsen i Östergötland om totalt 64,2 miljoner kronor.

Hittills har 1,8 miljoner kronor delats ut i tolv ärenden. De resterande drygt fyra miljonerna beräknas räcka till cirka 25-30 projekt.

Det innebär att endast 12 procent av alla som söker stödet kommer att beviljas pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om