Ensam bilförare gasar på

Unga förare kör långsammare och är mer försiktiga med passagerare i bilen, visar en ny VTI-studie.Men frågan är om det stämmer med verkligheten.

LINKÖPING2004-01-09 09:58

-- Tidigare forskning visar ett helt annat resultat. Men allt material från min studie är inte analyserat än, och projektet pågår fortfarande, säger forskaren Inger Engström på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping.

I undersökningen deltog män i åldern 20 till 22 år, en grupp unga förare som är överrepresenterade i olycksstatistiken. Studien gjordes i verklig trafik med en så kallad mätbil, där förarens körbeteende studerades.

Lägre hastighet

-- I alla trafikmiljöer är hastigheten något högre när föraren kör ensam än när det finns passagerare i bilen. Men skillnaden i hastighet kan bero på slumpen, anser hon.

I kupén fanns dolda kameror och mikrofoner utplacerade för att mäta det som sades och gjordes. Ingen testperson visste att de filmades under bilkörningen.

Förarna i de tolv grupperna hetsades av passagerarna att köra fortare, men i bara en tredjedel av fallen lyckades man med uppsåtet. När förarna hånades gick det inte alls.

-- Unga förare verkar stå emot grupptrycket.

Att förare kör lugnare med passagerare i bilen än utan kan tolkas så att man känner ansvar för de andra i bilen, man vill göra det bekvämt för dem eller att man är så koncentrerad på dem att man "glömmer bort" att ta sig fort framåt.

Högre olycksrisk

Inger Engström pekar dock på att tidigare forskning visar på motsatt resultat, nämligen att förare med två eller flera passagerare i bilen ger högre olycksrisk än om det bara är en. En förklaring är att föraren känner ett visst tryck från de andra i bilen att köra på ett speciellt sätt, ett mer trafikfarligt sätt.

-- De drivs till att köra fortare än vad de egentligen klarar av.

Det finns även forskningsresultat som visar att effekten av passagerare beror på flera olika faktorer, som ålder, vem passageraren är och när på dygnet resan sker.

Föräldrar lugnar

-- När de unga själva har fått svara på frågan hur de kör med passagerare säger de att om det är en förälder med i bilen så kör de lugnare än om det är en kompis med. Det kan tolkas så att man vill visa föräldrarna att man klarar av situationen och att de därmed inte ska vara oroliga när de är ute och kör själva.

Däremot kör man häftigare med kompisar i bilen för att man känner att det förväntas av dem, stämningen i bilen blir sådan och man vill ju vara en i gänget.

De som möjligen kan stå emot kompistrycket är de unga förare som betraktas som trafiksäkra förare, det vill säga de som har färre trafikfarliga beteenden.

Fotnot: På Transportforum i Linköping den 14 januari presenterar Inger Engström delresultat från forskningen om "Passagerares inverkan på unga förare".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!