Erikshjälpen vill bli en god kraft i Skäggetorp

Till nästa år hoppas Erikshjälpen etablera sig i Skäggetorp. Men inte som butik utan som en kraft för integration och delaktighet.

Erikshjälpen landade i att Skäggetorp skulle vara en passande plats efter samtal bland annat med kommunen, säger Daniel Grahn.

Erikshjälpen landade i att Skäggetorp skulle vara en passande plats efter samtal bland annat med kommunen, säger Daniel Grahn.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-11-29 09:30

Erikshjälpen är kanske mest kända för sina second hand-butiker. I Linköping ligger butiken sedan något år tillbaka bredvid Mediamarkt i Tornby. Nu vill organisationen bredda sin verksamhet och bli en mer aktiv spelare för integration och delaktighet. Detta gör man genom projektet "Framtidsverkstaden".

Idén går ut på att skapa evenemang och aktiviteter med utgångspunkt i en lokal, allra helst i Skäggetorp.

– Det kan vara graffitimålning, podd- och musikstudio, läxhjälp och besök av artister, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn. 

undefined
Erikshjälpen har startat upp "Framtidsverkstäder" i fyra andra städer. "Vi kan inte ta all ära, men på flera ställen har det blivit en bra utveckling i de områdena", säger Daniel Grahn.

I området finns redan flera föreningar och organisationer som arbetar med integration och fritidsaktiviteter. Erikshjälpen vill inte bli en konkurrent, tvärtom.

– Vi vet att det finns ett stort engagemang bland flera aktörer. Vi ska göra allt vi kan för att kunna samverka med de som redan finns här.

Hur mycket kommer ni märkas av i området?

– Om man gör något sådant här så vill man förstås göra skillnad och vara en kraft som syns. Samtidigt vet vi att det är viktigt att vara ödmjuk när man kommer in som en ny aktör.

undefined
Daniel Grahn hoppas att Erikshjälpen ska kunna hitta en lämplig lokal i Skäggetorp och flytta in runt april nästa år.

Förhoppningen är att lokalen ska kunna öppna och användas runt april. Om det inte går att hitta en lokal i Skäggetorp kan lokalen istället hamna i anslutning till butiken i Tornby. Till årsskiftet siktar Erikshjälpen på att ha anställt en person för framtidsverkstaden.

– Det skulle vara underbart med en person som har en lokal förankring. Som är stolt över sitt område och vill göra skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!