Etik kan vara en bra affär

– Vi har stoppat affärer av etiska skäl. Man måste våga ta de svåra besluten. Vi är helt övertygade om att etiska metoder är landvinnande för vår verksamhet framöver.

Håkan Buskhe, vd för Saab, deltog i ett seminarium om etik och exportaffärer på Tillväxtdagarna i Linköping.

Håkan Buskhe, vd för Saab, deltog i ett seminarium om etik och exportaffärer på Tillväxtdagarna i Linköping.

Foto: Robin Fornas

LINKÖPING2013-05-16 06:30

Det säger Håkan Buskhe, vd för Saab-koncernen. På onsdagen deltog han i ett seminarium om etik och exportaffärer på Tillväxtdagarna i Linköping.

Buskhe understryker att Saab arbetar etiskt när man gör affärer inom försvarsindustrin.

– Det handlar inte bara om att skriva broschyrer om etik. Vi har mycket strikta regler, vi har ett etiskt råd och alla affärer gås igenom centralt, säger Buskhe till Corren.

Transparens ökar

Håkan Buskhe säger också att företag måste kunna avstå från vissa affärer.

– Det är viktigt att statuera exempel. Säga nej om det går i fel riktning.

Enligt Buskhe blev många affärer mer transparanta efter terrorattacken 11 september.

– Amerikanerna är mycket öppna och även Europas länder. Transparensen i de finansiella systemen i världen ökar. Den ökade efter terrorattacken, för att jaga terrorister. Internet gör också att transparensen ökar i alla länder.

Vad har du dragit för erfarenheter av Pakistan-affären med radarsystemet Erieye, som kritiserades hårt inför senaste årsstämman?

Inget fel

– Det är en affär som påbörjades för 20 år sedan, en mycket lång process som hanterats utifrån den tidsandan. Jag kan möjligen ha funderingar kring hur man kunnat betala X antal kronor till en konsult. Men jag har själv tittat på den här affären och jag ser inte något fel.

Tror du inte att det finns korruption i branschen?

– Man ska inte vara naiv, vi gör affärer runt om hela världen. Klart att den är utsatt för korruption. Man måste ha en metod, analysera och ha folk på plats. Då kan man göra affärer på ett etiskt sätt. De kan finnas enskilda individer som gör fel inom en så stor koncern som Saab, men dem upptäcker vi och de ska inte jobba för oss.

Journalister dömer

Saab-vd:n är kritisk till hur medierna beskriver affärerna som mutskandaler.

– Det handlar ofta om Sydafrika och Pakistan. Det är som om journalistkåren har dömt oss, men det finns en rättsapparat som vi har samarbetat med som inte har kunnat påvisa något, säger Håkan Buskhe.

Under seminariet fick även finansmarknadsministern Peter Norman (M) frågor om statliga bolag och den kritiserade Saudi-affären med Telia:

– Jag vill inte prata om Saudi-affären. Det får vi lämna till KU (konstitutionsutskottet), svarade Norman när moderatorn Lotta Gröning tryckte på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om