Ett andra hem

Är det verkligen en fritidsgård? Ett andra hem, säger många ungdomar och sjunker ner i en av vardagsrummets tre soffor.

Hala Khatouné, Juliana Dankha och Sara Schati träffas i sofforna efter skoldagens slut. Jättefint, säger de, men önskar lite mer avskildhet från alla ljud så att de kan prata utan att bli störda. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Hala Khatouné, Juliana Dankha och Sara Schati träffas i sofforna efter skoldagens slut. Jättefint, säger de, men önskar lite mer avskildhet från alla ljud så att de kan prata utan att bli störda. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

linköping2004-01-22 08:30

För precis som i de flesta hem finns här soffor, gardiner och blommor i fönstren.

Fritidsgårdens hjärta - det stora öppna "vardagsrummet" - gjordes om radikalt för två år sedan.

- Det är inte en slump att rummet ser ut som det gör, säger Catz Halldan, föreståndare för fritidsgården som ligger i stadsdelen Ryd i Linköping. Och hon berättar om sitt stora intresse för inredning och om hur hon så gärna ville att fritidsgården skulle bli bekvämt ombonad. Mänsklig, helt enkelt. Precis som ett hem helst bör vara.

Fint och fräscht

När gården skulle renoveras fick de ungdomar, som vid den tiden brukade vara där, komma med önskemål. De ville gärna ha: fina färger, det skulle vara vackert och fräscht, mysiga soffor med plats för många och en stor soffa framför teven.

Sedan lade Catz och hennes medhjälpare till en del saker.

- Vi tänkte genus, säger Catz Halldan. Samhället domineras av maskulina miljöer, vår gård skulle attrahera både flickor och pojkar.

Resultatet blev så långt ifrån alla vanliga föreställningar om hur en fritidslokal "ska" se ut. Det stora rummet har fått ett vackert golv och väggarna har målats i milda pastellfärger. Två soffgrupper har fått plats, den ena är för tevetittarna och den andra med två grå soffor och rosa och gröna kuddar är till för att många ska kunna sitta och prata med varandra.

Det finns fler "öar" i det stora rummet: två små fåtöljer kring ett litet bord, en ultramodern stol framför lilla teven där man kan spela tevespel och så finns det plats för både dart och airhockey.

"Finaste gården"

Två år sedan och allt ser otroligt fräscht ut, trots att det är många som samsas om utrymmet varje dag.

- Vi har inte haft några bekymmer med att möbler eller saker har blivit förstörda, säger Martin Weineholm, som arbetar på gården. Han visar oss runt, både stolt och glad.

"Den finaste gården", säger också flera av ungdomarna. Och många vet vad de talar om, de har varit runt i stan och tittat. Här är bäst. Men -- och här har vi lovat att föra fram lite klagomål också eftersom inget sällan är så bra att det inte kan bli bättre -- somliga önskar att kunna sitta mer i lugn och ro och prata. Nu stör ljuden från teven och från spelen.

- Svisch! Boom! Det låter! Vi vill ha lite mer avskilt. Varför inte dra för den skjutdörr som finns i mitten av rummet så vi kan prata utan att bli störda av alla ljud, önskar Hala Khatouné.

Öppet och ljust

Det är annars bra att de har det så fint, tycker hon och hennes kompisar. När de får önska sitt eget favoritvardagsrum blir det just ett rum med fina, designade möbler och ett rum som inte får ha för många saker (men heller inte för få). Rummet ska vara öppet och ljust och stora, stora fönster.

Hemlikt samlingsrum alltså, men fritidsgården har också lyckats få till toaletter utan det standardvita kaklet. Genom att åka runt och pruta, fick Catz Halldan grått och rött kakel och toaletter som definitivt inte inbjuder till något klotter.

- Nu är det bara entrén kvar, säger hon. Den måste vi göra spännande och inbjudande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!