Ett år efter matbutiksöppningen: "Det känns fantastiskt"

Bästsäljarna i butiken är ris och standardmjölk. Ett år efter öppningen är Matmissionen stolta över att ha förbättrat livskvaliteten för sina kunder.
– Barnfamiljer som tidigare inte haft råd med fritidsaktiviteter får nu möjlighet till det, säger operativa chefen Peder Barrling.

Fredrik Ulvenkrantz och Hasan Saciri är kollegor och arbetstränar tillsammans i butiken.

Fredrik Ulvenkrantz och Hasan Saciri är kollegor och arbetstränar tillsammans i butiken.

Foto: Anna Lindquist

Linköping2025-02-24 11:18

Det är med märkbar stolthet i rösten som Peder Barrling, operativ chef för Stadsmissionen i Östergötland, beskriver hur Matmissionens butik förändrat livet för deras kunder.

– En del av våra kunder har aldrig tidigare vågat handla själva. Här lär de känna andra och bygger nätverk, säger han.

I en del av den 400 kvadratmeter stora lokalen pågår uppackning av nya varor. Personalen i butiken består av volontärer och människor som arbetstränar.

– Det känns fantastiskt att vi kan göra det här för så många människor. Barnfamiljer som tidigare inte haft råd med fritidsaktiviteter får nu möjlighet till det när inte alla pengar behöver läggas på mat, säger Peder Barrling.

undefined
Peder Barrling är stolt över succén i Skäggetorp. Han hoppas att Matmissionen kan öppna på fler platser i Östergötland de närmsta åren.

Butiken i Skäggetorp firade ett år den 12 februari. 

I början var det svårt för medlemmarna att förstå konceptet. Man kom till butiken i tron att det skulle gå att hitta samma varor som i en vanlig mataffär, men riktigt så fungerar det alltså inte. Varorna doneras från Svensk Dagligvaruhandel och butiken får helt enkelt ta det som kommer.

– Vi fick väldigt många medlemmar på kort tid. Nu har vi över 1 800 medlemmar. Majoriteten bor i Skäggetorp, Ryd och Berga men också i Kisa och Norrköping, säger Bettina Ottey som är medlemsansvarig i butiken.

Det går alltså inte att handla i butiken om man inte är medlem. Medlem får den bli som har en inkomst på högst 13 622 kr per månad. Man bokar tid i förväg för att få handla. Tio kunder i taget släpps in i butiken och har sedan en kvart på sig att handla. Studenter kan inte bli medlemmar.

– Den här butiken får framförallt in mejerivaror och bröd. Protein och grönsaker är svårast att få in. Vi ligger lite fel till geografiskt för det, säger Bettina Ottey.

undefined
Bettina Ottey är medlemsansvarig i butiken och Peder Barrling är operativ chef på Stadsmissionen i Östergötland.
undefined
Hasan Saciri arbetstränar och Bettina Ottey är medlemsansvarig i butiken.
undefined
Nu firar Matmissionen i Skäggetorp 1 år. Coops gamla lokaler och frysdiskar var perfekta för Stadsmissionens nya butik.

Bästsäljaren i butiken är ris och standardmjölk. En del kunder kan nu sätta guldkant på tillvaron som aldrig tidigare varit möjligt för dem. Genom att handla basvaror hos Matmissionen till ett lägre pris får man pengar över och kan köpa till exempel en god ost i en vanlig mataffär.

Han hoppas på att slå upp portarna till en ny Matmissionen-butik i Norrköping antingen hösten 2025 eller våren 2026. Utmaningen ligger i att hitta rätt lokal. Lokalens infrastruktur och det geografiska läget är viktigt. 

Målet är att öppna tre till fyra nya butiker i Östergötland inom tre eller fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!