De fyra pannor som finns på Gärstad räcker inte för Linköpingsbornas framtid energibehov. Planerna på en femte panna har funnits länge och därmed också planerna på att avveckla kraftvärmeverket som ligger i närheten av resecentrum. När det byggdes var det i utkanten av Linköping. I dag ligger det värmeverket i princip mitt inne i stan och det är ingen optimal placering, det är de flesta överens om.
Fyra pannor blir fem
Med den politiska ambitionen för Linköping, att stan så småningom ska ha 200 000 invånare, kommer behovet av el och värme att öka, enligt teknik- och samhällsbyggnadskontoret. Även kravet på att energin ska produceras så miljövänligt som det går. I dag framställs större delen av all energi vid Gärstads fyra pannor, genom återvinning och förbränning av avfall.
Den nya panna 5 ska, enligt planerna, klara att använda olika typer av bränsle, från avfall till skogsbränsle. Den ska producera energi som motsvarar 25 000 villors energibehov under ett år. I detaljplanen framgår att skorstenen inte får överstiga 103,9 meter (över havet) vilket är 71 meter över Linköpings så kallade nollplan. Den ska enligt detaljplanen, placeras strax bakom panna fyra och precis som den huvudsakligen vara i nätat glas.
Fortsatt lecaproduktion
I detaljplanen ingår också byggrätt för en ny lecablocksfabrik. Leca (Saint-Goabin byggprodukter AB) planerar för att, utöver den befintliga verksamheten på Gärstad, också på sikt flytta dit den lecablocktillverkning som i dag ligger i Linghem.
Den nya pannan beräknas vara i drift i årsskiftet 2015-2016.
Politiskt enighet tycks råda både om nödvändigheten av ytterligare ett kraftvärmeverk och av placeringen. För några år sedan var beskedet att Tekniska verken och Mjölby Svartådalens Energi AB skulle samarbeta om ett kraftvärmeverk med placering mellan Vikingstad och Mantorp. Av detta blev inget, det blev för dyrt.
Miljöpartiets Nils Hillerbrand tycker att nuvarande placeringen är bra.
– Vi ser bara positiva effekter av att man placerar ett kraftvärmeverk i anslutning till de anläggningar man redan har, snarare än att sprida ut dem i kommunen, säger han.
Men ett nytt kraftvärmeverk ska inte bara sprida värme, det ska också se snyggt ut. För förbipasserande på E4 är ju Gärstadverken lite av Linköpings ansikte utåt.
Planen slår därför fast att om stora byggnader planeras nära vägen, måste de klara det som beskrivs som "god arkitektur". Annars hamnar de ovillkorligen längre in på området.
Nytt tillstånd
Ett nytt kraftvärmeverk kräver en utökning av miljötillståndet från 180 000 ton till 600 000 ton avfallsbränsle per år. Enligt Tekniska Verkens mening är den nya anläggningen positiv ur miljösynpunkt eftersom, hävdar man, användningen av fossila bränslen kommer att minska.