När höghastighetsjärnvägen Ostlänken är färdig 2028 väntas antalet resenärer öka kraftigt. För att Ostlänken ska ge samhällsekonomiska vinster som regionförstoring och bättre fungerande arbetsmarknad, krävs bytespunkter – urban nodes – i de städer tågen stannar. Bytespunkten i Linköping planeras för att hantera 8-9 plattformsspår och en kapacitet på 35 000 passagerare per dag, alltså med en överkapacitet som tillåter framtida tillväxt. Antalet tågresenärer blir en fyrdubbling mot idag och Linköpings nya urban node hamnar i samma storleksordning som dagens Malmö C.
– Man måste se Ostänken och Linköpings nya centralstation som delar av ett större transportsystem som binder ihop regioner i såväl Sverige, som i EU. Att korta restiderna och öka tillgängligheten får arbetsmarknaden att fungera bättre och gynnar utbytet mellan olika regioner, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Micko (S) i ett pressmeddelande.
Nu söker Linköpings kommun, via Trafikverket, EU-medel för att planera och projektera en sådan bytespunkt i Linköping. Kostnaden beräknas till 14 miljoner Euro för åren 2014-2017. Ansökan gäller bidrag till häften av den kostnaden.
– Det planeringsarbete som måste göras, kommer att göras även om vi inte får pengarna, men det går inte lika snabbt och inte med samma mervärden som EU-pengar kan skapa, säger C Linköpings projektchef Michael Myhré.