EU-ministern besökte Linköping

Den 26 maj går EU:s 28 medlemsländer till valurnorna. Under fredagen föreläste Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) för studenterna på Linköpings universitet.

"Det finns fortfarande länder som inte tar emot några flyktingar alls. Det måste vi ta tag i direkt efter att valet är över", säger EU-ministern Hans Dahlgren.

"Det finns fortfarande länder som inte tar emot några flyktingar alls. Det måste vi ta tag i direkt efter att valet är över", säger EU-ministern Hans Dahlgren.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-05-10 20:00

Lunchföreläsningen arrangerades av S-studenterna och en av EU-ministerns uppmaningar till studenterna var enkel – att gå och rösta. Det hade han inte behövt göra, alla i salen var redan inne på den linjen.

– Unga människor ser med stort allvar på värderingsfrågor och nu ser vi runt om i Europa tendenser till högerextremism och nationalism. Jag ställer mig frågan om de ställer upp på demokrati och akademisk frihet, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Enligt SÄPO finns det sen flera år tillbaka främmande makter som försöker få inflytande och kunskap runt känslig infrastruktur i Sverige och resten av EU.

– Jag vill inte gå in på några exakta exempel men det finns länder som håller ögonen på vår infrastruktur. Alltså för att få eget inflytande över sånt av känslig karaktär i samhället, det finns exempel över hela Europa. Där måste ny lagstiftning till för att säkra vår känsliga infrastruktur så att inte utländska intressen kan ta över dem. Kina är ett land som diskuterats, men då främst runt handeln där de inte öppnar upp sina marknader som vi i EU har gjort för dem.

Flyktingfrågan har de senaste åren tagit stor plats i EU-debatten. I Sverige blev 2015 ett särskilt ansträngt år med nästan 163 000 asylsökande, vilket var dubbelt så många som året innan.

– Vi har lagt om politiken. Nu är det flera andra länder som tar emot flyktingar och vi färre. Det är bra. Vi har förbättrat gränskontrollen, men vi hjälper också till i migranternas hemländer. Asylrätten måste försvaras, men får man inte asyl, ska förmodligen personen avvisas snabbare än nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om