EU-mopeder säljs i mataffären

Det stora intresset för EU-mopeder har gjort att allt fler handlare ger sig in i branschen. Ica Maxi, Överskottsbolaget och Jula är några som rider på vågen, och säljer billiga kinesiska mopeder.

Foto:

LINKÖPING2008-05-15 00:00

På Ica Maxi i Linköping säljs en EU-moped som kostar 6 995 kronor, och på köpet ingår ett lås för 399 kronor. Mopeden heter Trend Motor Sport och tillverkas i Kina. Butiken i Linköping säljer mest EU-mopeder av alla Maxivaruhus i Sverige.

- Det finns mackar som säljer mjölk, så varför kan inte vi ha mopeder i varuhuset, säger Jan Karlsson, som är butikschef på Ica Maxi på Tornby.

Levereras i stålbur

Ica har sålt 12 mopeder på kort tid i Linköping. Mopeden levereras i stålbur, och kunden får själv montera backspeglar och toppboxen.

- Vi har inte haft några allvarliga problem med mopederna. Det är bara smågrejer som kunderna klagat på, exempelvis en trasig kåpa och ett styrlås.

En agent i Stockholm tar över ansvaret om något krånglar, och hjälper också till med registreringen av mopeden som tar max två veckor. Service och reparationer av mopeden gör en verkstad i Linköping.

- Den enda nackdelen är att kunden inte kan provköra mopeden, säger Jan Karlsson.

Stort intresse

På Överskottsbolaget i Linköping säljs två modeller av EU-mopeden med märket Sport. Även den här mopeden tillverkas i Kina och den billigaste modellen kostar 6 795 kronor.

- Vi började redan förra året att sälja EU-mopeder, och intresset var så stort att vi fortsätter även i år. Redan har vi sålt omkring femton exemplar, säger Mattias Ahlén, som är varuhuschef på Överskottsbolaget i Linköping.

Han anser att den EU-moped som butiken säljer håller en bra kvalitet, och ingen kund har än så länge klagat.

- Vi har bytt några däck, och det är allt, säger han.

När EU-mopeden levereras får kunden själv montera hjulen och styret. Men enligt Mattias Ahlén fixar de flesta det här om man är hyfsad händig. Annars erbjuds man hjälp med monteringen och det kostar några hundralappar extra.

Verkstad i Linköping

Företaget anlitar en verkstad i Linköping där kunden kan serva mopeden, som måste göras efter 30 mils körning. Reservdelar till mopeden finns hos importfirman Four Wheel i Veddige.

- Vi fyller i registreringspappren på mopeden tillsammans med kunden. Registreringen tar normalt högst en vecka, säger Mattias Ahlén.

Anmärkningsvärt är kanske att mopeden måste tankas med blyfri 98 oktanig bensin. De flesta nya EU-mopeder på marknaden går annars på blyfri 95 oktan.

Kritik från branschen

Men den här utvecklingen ses inte med blida ögon av moped- och motorcykelbranschen. Ronny Andersson på Ronnys Cykel & Moped i Linköping är mycket förvånad över att handlare i andra branscher säljer ett ur trafiksäkerhetssynpunkt så viktigt transportmedel som en EU-moped, som får köras i 45 kilometer i timmen.

- Det här är en viktig grej. Hur ska handlare på Ica Maxi kunna förklara hur en moped fungerar. Det är ungefär som om jag skulle sälja köttfärs i min verkstad, säger Ronny Andersson.

Han ifrågasätter framför allt att kunden får mopeden levererad i paket och själv får montera vissa delar på den. Dessutom anser han att de billigare kinesiska mopederna har brister, och att barnsjukdomar finns kvar.

- En kollega i Tranås fick in en moped där styret hade gått av. Mopeden hade skickats efter på postorder. Flera postorderföretag säger att kunden kan serva och reparera mopeden på verkstäder på orten. Men ofta är det helt fel information som ges, säger Ronny Andersson.

Läs mer om EU-mopeder på Motor & Trafik nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om